fbpx
Uutiset

Vihapuhe kohdistuu kuntapäättäjiin

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksista päättävät kuntapoliitikot saavat juuri nyt ennennäkemättömän määrän palautetta kuntalaisilta. Osaa siitä voi pitää vihapuheena ja painostuksena.

Varsinaiset henkeen ja terveyteen kohdistuvat uhkaukset näyttävät Lännen Median tekemän selvityksen mukaan olevan yhä harvinaisia. Niitäkin kuitenkin ilmenee.

– Huoltoasemalla yksi mies sanoi, että minut pitäisi pieksää. Samoin pojaltani oli kysytty, että kannattaako hän pakolaisia, ja kun hän oli sanonut kannattavansa, kysyjä oli sanonut pieksävänsä hänet, kertoo kunnanvaltuutettu Jari Hernesniemi (kesk.) Lappajärveltä.

Uhkailu tapahtui sen jälkeen, kun Hernesniemi oli ottanut julkisesti kantaa vastaanottokeskuksen puolesta.

TORNIOSSA varavaltuutettu Pekka Hacklin (kok.) löysi itsensä Facebook-keskustelusta, jossa toivottiin, että kokoomuslaisista löytyy lähiaikoina lyijyä. Kirjoittaja lähetti myös Hacklinille osoitetun valokuvan natsien tekemästä teloituksesta toivoen, että saisi ottaa samanlaisia kuvia tulevaisuudessa.

Hacklin teki rikosilmoituksen.

– Eihän tuollaista voi tulkita muuten kuin tappouhkaukseksi, hän perustelee.

PÄÄTTÄJIEN uhkailu nousi esiin Keuruulla alkuviikosta, kun keskustelu kunnassa kävi niin kuumana, että valtuusto joutui päättämään vastaanottokeskuksesta poliisien turvaamana.

Valtuusto torppasi vastaanottokeskuksen, vaikka monet Keuruun päättäjät olivat aluksi suhtautuneet siihen suopeasti. Kunnanhallituksen jäsen Milla Rautanen (kesk.) arvioi, että vihapuhe vaikutti lopputulokseen.

– Moni varmaan olisi vastannut toisella tavalla, jos päätöksenteossa olisi ollut normaali, stabiili olotila.

– Kyllä täällä on syntynyt sellainen pelon ilmapiiri ja osa päättäjistä on varmaan säikähtänyt, sanoo demarikollega Liisa Ruusila.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Leena Laurila (sd.) sanoo kuulleensa ikäviä asioita ”sivulauseissa”.

– Kyllä sen vihamielisyyden aistii ihmisistä, vaikka ei sanottaisi mitään.

Samaa sanoo eräs forssalaispäättäjä, joka ei halua esiintyä uhkailuasiassa nimellään.

– On painostettu kantapaikoissani. Osa moitteista on esitetty ”huumorin” merkeissä, mutta kyllä läpi paistaa, että tosissaan ovat, hän kirjoittaa.

Kukaan Lännen Median tavoittamista päättäjistä ei silti sano huolestuneensa omasta turvallisuudestaan.

– Olin itse huolissani siitä, miten pakolaiset pystyvät olemaan tällaisella 10 000 asukkaan paikkakunnalla, jos täällä on näin ahdasmielistä, Laurila kertoo.

SUURIN OSA Lännen Median tavoittamista kuntapäättäjistä sanoo, ettei ole itse tullut uhkailluksi.

Lähes kaikki vastaajat sen sijaan arvioivat, että maahanmuuttokysymys herättää kuntalaisissa enemmän tunteita kuin muut kuntaa koskevat asiat. Se näkyy varsinkin sosiaalisessa mediassa.

– En tahdo jaksaa ymmärtää, miten korkealle laineet lyövät äänestäjäkunnassa ja valtuutetuissa, Lappajärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Elina Löytömäki (kesk.) huokaa.

Asiasanat

Menot