Uutiset

Vihdoin kehuja suomalaiselle miehelle

Lihavuus ja viina uhkaavat kansanterveyttä. Muuten suomalaiset voivat aika hyvin, ainakin jos muistavat käydä nykyistä useammin lenkillä. Kansanterveyslaitoksen tutkimuksen perusteella ei pidä maalailla seinille kovin synkkiä kuolemankuvia.

Vihdoin on aihetta kehua paljon parjattuja suomalaisen miehen ruokailutottumuksia. Takavuosilta tuttu hokema terveydestään piittaamattomasta, voita ahmivasta ja rasvaista täysmaitoa ryystävästä machomiehestä voidaan unohtaa.

Valistunut nykymies ymmärtää monipuolisen ja riittävän kevyen ravinnon merkityksen. Miesten yleisin ruokajuoma on nyt ensimmäistä kertaa rasvaton maito. Ruokajuoman valinta on tottumuskysymys, ja tottumuksiahan ohjaavat usein asenteet. Niiden muuttaminen on mahdollista, mutta aikansa se ottaa.

Toki myös naiset syövät aikaisempaa terveellisemmin. Miksi eivät söisi, koska samoissa ruuissahan sukupuolet kohtalaisen usein elävät. Näyttääkin siltä, että suomalaisten ravinto on aikaisempaa vähemmän sukupuolikysymys.

Entistä terveellisemmät ruokailutottumukset ja liikunta kääntävät huolestuttavat painokäyrät alaspäin, mutta vain jos energiansaanti ja -kulutus saadaan tasapainoon.

Kansan vyötäröllä tikittää terveyspommi. Sekä miesten että naisten ylipaino pursuaa käsistä, jos oleellista muutosta ei saada aikaiseksi. Lääkärien ennakoima lihavuussairauksien raju lisääntyminen tulee turkasen kalliiksi.

Kun ruokailutottumuksien muutos ei riitä läskintorjuntaan, on suomalaisten lisättävä liikuntaa. Patistusta ja pakkoa parempi on kannustus kaikissa muodoissaan.

Kansalaiset arvostavat terveyttään, joten miksi eivät ymmärtäisi myös sen edistämisen tärkeyttä – myös ennen vakavaa sairastumistaan?

Liian vähäinen liikunta tuntuu sauvakävelyn ja kaikkinaisen liikuntavouhotuksen maassa käsittämättömältä. Osa kansasta hiihtää laduilla ja hikoilee kuntosaleilla, mutta iso joukko jää lojumaan sohvalle.

Kaiken kansan hyötyliikunta on minimissään, vaikka kyselyjen mukaan kävely on yleisimpiä harrastuksia. Joko suomalaiset valehtelevat kyselijöille tai sitten kyse onkin kävelystä television ja jääkaapin välimaastossa!

Lihomista arvosteltaessa on muistettava kohtuullisuus – kuten syömisessä, juomisessa ja liikunnassakin. Painoindeksejä ja muita mittareita on luettava varoen. Ihmisten yksilölliset ominaisuudet vaihtelevat. Vyötärön mittaa ei voi pelkästään tuijottaa, jos tarkoitus on arvioida terveysriskejä. Ei voi olla niinkään, että kaikista suomalaisista yritetään väen väkisin tehdä langanlaihjoja luuviuluja. Kyllä rotevakin voi olla terve.

Tuoreimman terveyskyselyn huojentavimpia tietoja on miesten ja nuorten naisten tupakoinnin vähentyminen. Miehistä enää neljännes polttaa päivittäin. Sekin on liikaa, mutta tässä tilastossa suunta on tärkein: suomalaisten tupakointi vähenee tasaisesti.

Osa kansasta hiihtää laduilla

ja hikoilee kuntosaleilla,

mutta iso joukko

jää lojumaan sohvalle.