Uutiset

Vihjailu haittaa aina yhteistyötä

Hämeenlinna 28.5.2006

Hämeenlinnan kunnallispolitiikalle on ollut tunnusomaista jo vuosikymmenet luottamuksen ja yhteistyöhön sitoutumisen ilmapiiri. Niin valtuutetut kuin puolueetkin ovat ymmärtäneet, että riitely sotkee kaupungin kehittämistä, yhteisten asioiden hoitamista, kaupunkilaisten etujen ajamista.

Tätä kuvaa ei ole muuksi muuttanut kunnallisvaalien alla käyty kilpailu äänestäjien suosiosta. Vaalitaistelun kärjistyksistä ei ole jäänyt kenenkään sieluun pysyviä vammoja.

Tällä hetkellä Hämeenlinnan kaupungin hallinnossa poikkeuksellisesti kuohuu. Aulangon golfyhtiön ja kaupungin kesken vireillä olevasta maakaupasta on paisunut sotku, joka saattaa johtaa jopa kahteen oikeusjuttuun.

Kaikki lähti liikkeelle valtuutettu Pekko Oksasen (sd.) lehtikolumnista. Myös teknisessä lautakunnassa istuva ensimmäisen kauden valtuutettu perää, onko golfyhtiön ja kaupungin kesken tehty salaisia sopimuksia. Vastuulliseksi asiassa Oksanen nimeää apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon (kok.).

Oksanen turvautuu asiassaan politiikassa perin tuttuun taktiikkaan. Hän kysyy ja vihjailee. Tapa on outo, vastuulliseen politiikkaan huonosti sopiva. Oksanen on sekä valtuutettuna että teknisen lautakunnan jäsenenä tehtävässä, jossa hänen velvollisuutensa on epämääräisten kyselyn sijaan hankkia tietoa kaupungin asioista.

Pekko Oksanen ei ole missään vaiheessa edes väittänyt, että kaupungin johto tai hallinto olisivat häneltä salanneet tietoa golfyhtiön ja kaupungin kesken pitkään vireillä olleesta tuiki tavallisesta maakaupasta. Jos kaupunginvaltuutettu ei ole yhteisten asioiden hoitoon liittyvistä asioista perillä, hänen on paikallaan katsoa peiliin.

Oksanen myös sotkee keskenään kaksi roolia. Hän ei hanki luottamushenkilönä tietoa Aulangon maakaupasta vaan kirjoittaa arveluistaan lehtikolumneissa. On vaikea ymmärtää, mitä etua kahdella tuolilla istumisella on varsinkaan hämeenlinnalaisten äänestäjien etujen ajamisessa.

Oksasen toiminta on suututtanut teknisen lautakunnan puheenjohtajan Kari Tammisen (kok.). Hän kiistää kaikki väitteet siitä, että Aulangon alueella harrastettaisiin ”filunkipeliä”. Tammisen mielestä teknisen lautakunnan on nyt mahdotonta tehdä yksissä tuumin luottamuksellista yhteistyötä.

Tammisen näkemys ei ole tuulesta temmattu. Kaupungin johtavilla luottamuspaikoilla on voitava käydä vapaata ja rakentavaa keskustelua kaupungin kehittämiseksi. Teknisessä lautakunnassakin korvaamattoman tarpeellinen hyvä ilmapiiri on ilmiselvästi myrkyttynyt. Tammisen puheenvuorossa ei ole tilaa muunlaisille tulkinnoille.

Käynnissä olevassa kiistassa on kyse jostain muusta kuin puoluepolitiikasta. Oksasta on arvostellut ankarasti hänen puoluetoverinsa Iisakki Kiemunki, joka on myös valtuutettu ja teknisen lautakunnan jäsen. Itse asiassa Pekko Oksasella on vähän ymmärtäjiä hämeenlinnalaisten demareiden keskuudessa.

Jos kaupunginvaltuutettu ei ole yhteisten asioiden hoitoon liittyvistä asioista perillä, hänen on paikallaan katsoa peiliin.

Mainos