Uutiset

"Vihreä energia" kutistuu sananhelinäksi

Eipä ole Ruotsin pääministerin Göran Perssonin (sd.) asema kadehdittava. Persson joutui matkustamaan teollisuuspoliittiseen huipputapaamiseen Jyväskylään, missä hän ei voinut välttää keskusteluja energiapolitiikasta.

Persson joutui sanomaan ääneen ruotsalaisen energiapolitiikan typeryydet.

Ydinvoimasta luopuminen vähentää sähkön tuotantoa, vaikka sen kysyntä on kasvussa. Ruotsissa sekä teollisuus että kotitaloudet vaativat mahdollisimman halpaa sähköä, jonka hinta on viime vuosina hurjasti kallistunut.

Virallisesti Ruotsi karsastaa ydinvoimalla tuotettavaa sähköä, silti pääministeri Persson suhtautuu Venäjältä ostettavaa ydinsähköön myönteisesti.

Ydinvoimalla voi tuottaa sähköä Venäjällä, mutta ei Ruotsissa!

Politiikan vanhana kettuna Persson kestää sähköiset paineet. Tästä ei ole epäilystäkään. Mutta siitä ei pääse mihinkään, että energiapolitiikan umpisolmut tekevät Perssonista pääministerin asemesta lähinnä sirkuspelleä.

Kaiken takana on Ruotsin vuoden 1980 kansanäänestys, joka komentaa myös nykyistä hallitusta hylkäämään ydinvoiman.

Kansanäänestys on esimerkki siitä, ettei kansan kuulemisella väärässä asiassa ole asiallisesti mitään arvoa. Ruotsalaiset kielsivät ydinvoiman, mutta mitään korvaavaa tapaa kansanäänestys ei sähkön tuottamiseksi nostanut.

Kaiken kukkuraksi Ruotsi on heräämässä: mielipidekyselyiden mukaan kansa on valmis pyörtämään kantansa ydinvoimaan.

Vielä 2006 Jyväskylässä Persson joutuu myöntämään, ettei Ruotsilla ole tietoa, millä ydinvoiman jättämä aukko täytetään – paitsi siis ostamalla virtaa Venäjältä.

Mikään salaisuus ei ole, että jokainen Ruotsin hallitus on vesittänyt kansanäänestyksen tulosta. Tästä kertoo pelkästään vasta yhden ydinvoimalan – Barsebäckin – sulkeminen. Erinomaisesti toiminut voimala odottaa purkamista, joka maksaa muuten paljon.

Henkilölle, joka keksi järjestää Ruotsissa kansanäänestyksen ydinvoimasta, voisi myöntää Pohjoismaisen Valopään palkinnon.

Politiikassa pitää tunnetusti olla aloitteellinen. Niinpä Perssonin haaveissa on Ruotsin ja Suomen ”vihreän energian” liitto. Uusiutuvasta bioenergiasta tulisi maiden yhteinen hanke Suomen EU:n puheenjohtajakaudella.

Suomi ja Ruotsi ovat bioenergiassa aivan eri lähtökuopissa. Suomi luottaa ydinvoimaan ja siksi bioenergia vain täydentää tuotantoamme, Ruotsissa uusista energian tuotantotavoista haetaan ydinvoiman korvaajaa.

Bioenergia on Suomen energiasopassa pelkkä mauste, Ruotsissa se on liha. Perssonin aloite on lähinnä sananhelinää.

Perssonin mielenkiintoisin linjaus jäi sivuosaan. Pääministeri ilmoitti Ruotsin luopuvan nykyisestä ydinvoimatuotannosta vain, jos tilalla on löydetty korvaavaa tuotantoa.

Ehkä Ruotsissa ryhdytään viisastuneena etsimään peruutusvaihdetta: uusi kansanäänestys, kansalta ”kyllä” ydinvoimalle ja Barsebäck uudelleen käyntiin…

Mainos