Uutiset

Vihreä verouudistus ei toimi

Hallituksen esittämä vihreä verouudistus eli veronkorotusten suuntaaminen energiankulutukseen ei sellaisenaan toimi. Periaate on ihan oikea. Näin voimakas muutos yhdellä kertaa toisi kuitenkin seurauksia, jotka itse asiassa sotivat uudistuksen tavoitteita vastaan.

Jo nyt on selvää, että esimerkiksi maakaasun huimat veronkorotukset johtaisivat hiilen ja turpeen polton lisääntymiseen eli itse asiassa hiilidioksidi- ja hiukkaspäästöt lisääntyisivät nykyisestään.

Ehdotuksen mukainen verouudistus uhkaisi näivettää myös kaukolämmön käyttöä. Kaukolämmössä energian hyötysuhde on 90 prosenttia, kun se tavanomaisissa järjestelmissä jää 50 prosenttiin tai alle.

Kaukolämmön kallistumisen arvellaan johtavan maalämpöpumppujen asentamisen räjähdysmäiseen kasvuun. Maalämmön asentaminen on kallista, mutta sen käyttökustannukset tulevat jopa kolme, neljä kertaa edullisemmaksi kuin kaukolämmön.

Investointi maksaisi itsensä muutamassa vuodessa.

Maalämmön käyttö on lisääntynyt paljon omakotitaloissa. Vihreä verouudistus saisi myös kerrostaloyhtiöt vakavasti pohtimaan maalämmön asentamista. Sinänsä suunta on energiataloudellisesti ja ilmastollisesti oikea.

Kyse onkin nyt siitä, että ne valtavat summat, joita kaukolämpöverkon rakentamiseen on uhrattu, valuisivat ajan myötä hukkaan. Samoin satojen miljoonien kaasuvoimalainvestoinnit jäisivät turhiksi.

Voimalayhtiöt ovatkin tulleet julkisuuteen vaatimaan vihreään verouudistukseen perustavanlaatuisia muutoksia. Myös paljon maakaasua käyttävä teollisuus on noussut takajaloilleen. Yksi paikallinen esimerkki on Iittalan lasitehdas. Jos vihreä verouudistus toteutuu, heikkenee tehtaan kannattavuus oleellisesti.

Myös bioenergian lisääminen liikennepolttoaineisiin tuo monia ongelmia. Kun Euroopan unioni linjasi tavoitteitaan biopolttoaineiden lisäämisestä, ei kaikkia seurannaisvaikutuksia otettu huomioon.

Jo nyt sademetsiä raivataan Etelä-Amerikassa palmu- ja muiden energiakasvipeltojen tieltä. Sademetsiä häviää enemmän kuin koskaan ennen.

Samalla energiakasvien viljely uhkaa vähentää ruokakasvien tuotantoa. Näin esimerkiksi viljan ja maissin hintaan tulee nousupaineita. Pienelläkin hinnannousulla on välittömiä seurauksia maailman köyhimmissä maissa. Nälänhätä kasvaa.

Ilmaston lämpeneminen on suurin ympäristöuhka tällä hetkellä. Siksi hiilidioksidipäästöjä pitää hillitä.

Keinoja valittaessa pitäisi kuitenkin välttyä turhalta hurmahenkisyydeltä, jota ilmenee muun muassa ydinvoiman vastustamisessa. Toisaalta uusiutuvan energian käytön lisäämisessä pitää tutkia entistä paljon tarkemmin muutosten vaikutukset.

Ydinvoima on siirtymäajan energiamuoto, mutta hiilidioksidivapaana se puolustaa ainakin toistaiseksi paikkaansa.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic