fbpx
Uutiset

Vihreät asettivat riman korkealle

Vihreä liitto ei aio tyytyä politiikan keskiraskaaseen sarjaan, vaan tähtää neljänneksi, parinkymmenen kansanedustajan puolueeksi vuoden päästä pidettävissä eduskuntavaaleissa. Puolue on vaalista toiseen pettynyt kannatukseensa. Gallupit povaavat kelpo menestystä, mutta kun äänet on laskettu, käteen jäävä äänisaalis on poikkeuksetta mielipidesuosiota keveämpi.

Kansalaisten on helpompi luvata äänestää vihreitä kuin lopulta toteuttaa aikomuksensa.

Vihreät syntyi aikoinaan yhdenasianliikkeeksi, mutta muistuttaa päivä päivältä yhä enemmän tavallista suomalaista puoluetta. Vihreille kelpaavat poliittiset virkanimitykset ja he ulosmittaavat poliittisen kannatuksensa kuten muutkin puolueet.

Vihreiden valtuuskunta linjasi vaalitavoitteita viikonvaihteessa Helsingissä. Tavoitteena on lisätä kannatusta niin, että uudessa eduskunnassa on parikymmentä vihreätä kansanedustajaa. Sellaiseen tulokseen yltää noin kymmenen prosentin kannatuksella.

Poliittisen voimansa kasvattamisessa vihreät eivät kaihda keinoja. Vaaliliittokumppaniksi kelpaavat kaikki puolueet, ohjelmista välittämättä. Vain perussuomalaisia karsastetaan yhteistyökumppanina.

Puheenjohtaja Tarja Cronbergin maton alle lakaisemat kynnyskysymykset, vahvasti periaatteelliset linjauksetkaan eivät enää nouse esteiksi, kun puolue havittelee lisää valtaa. Edes suhtautuminen ydinvoimaan ja sen lisärakentamiseen ei rajaa vaaliliitto- tai hallituskumppaneita.

Näyttääkin siltä, että vihreät ovat vallanhimossaan myymässä kaikki periaatteensa. Vaaliliitot aiotaan solmia puoluetaktisin perustein välittämättä lainkaan kumppanin politiikan sisällöstä.

Vihreiden taktikot saattavat kuvitella, että muut puolueet ottavat tarjouksen avosylin vastaan. Vihreät eivät kuvitelmistaan huolimatta ole kovin haluttu yhteistyökumppani.

Vaaliliittoja mietittäessä jokaisessa puolueissa lasketaan yhteistyön haitat ja hyödyt. Kumppanuus vihreiden kanssa saattaa jopa karkottaa perinteisiä kannattajia, sillä äänestäjät arvostavat linjakkuutta, ei poliittista sillisalaattia.

Puheenjohtaja Cronberg nimeää vaaliverkkojen uusiksi apajapaikoiksi vasemmiston, maaseudun naiset, nukkuvat ja ensi kertaa äänestävät. Samoilla vesillä kalastelevat muutkin puolueet.

Mikäli kriisiytyneen vasemmistoliiton kone hiipuu, sieltä saattaa muutama uusi demareita kammoava äänestäjä löytyäkin. Vihreissä on jo ennestään muutamia näkyviä entisiä äärivasemmistolaisia merkittävissä asemissa.

Minkään puolueen, edes vihreiden kannatus ei käänny nousuun pelkillä julistuksilla ja maailmaa syleilevillä ohjelmilla. Poliittisessa sanomassa on oltava vakuuttava ja uskottava lupaus paremmasta ja enemmästä, mitä kilpailijat tarjoavat.

Erityisesti talouspolitiikassa vihreillä on vielä paljon kotiläksyjä tekemättä. Kaikkea hyvää kaikille ei pidä luvata, ellei lupauksiin ole samalla kiinnittää hintalappua.

Näyttääkin siltä, että vihreät ovat vallanhimossaan myymässä kaikki periaatteensa.

Menot