Uutiset

Vihreät harmissaan hallituksen veronkevennyksistä – "Köyhiltä viedään ensi vuonna lisää"

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kritisoi hallituksen verolinjaa, joka tähtää etenkin tuloverojen keventämiseen.

– Työn verotuksen keventäminen on hyväksyttävää vain, jos sen kustannukset katetaan ympäristölle haitallisia tukia karsimalla, alijäämä ei kasva ja painotus on pienituloisten tukemisessa, hän kommentoi valtiovarainministeriön budjettiehdotusta.

Aallon mielestä on ollut väärin keventää verotusta sadoilla miljoonilla euroilla, kun samalla on “tosiasiassa leikattu” pienituloisten ihmisten perusturvasta kuten asumistuesta, elatustuesta, peruspäivärahasta ja työmarkkinatuesta.

Muumilaastari ei riitä

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari näkee hallituksen politiikan lisäävän köyhyyttä ja eriarvoisuutta.

– Valtiovarainministeri Petteri Orpo väittää vähentävänsä eriarvoisuutta 30 miljoonalla eurolla, vaikka leikkaa ensi vuonna indeksijäädytyksillä köyhiltä ihmisiltä 300 miljoonaa euroa lisää. Samalla kokoomus on myöntämässä satojen miljoonien eurojen verohelpotuksia parempiosaisille, hän arvostelee tiedotteessaan.

Kari vaatii loppua ”koulutuksen tasa-arvon romuttamiselle”.

– Kun on ensin leikannut vesurilla, on vaikea paikata muumilaastarilla.

Hänen mielestään hallituksen pitäisi perua myös varhaiskasvatukseen kohdistetut leikkaukset.

“Fossiilisten tukia karsittava”

Puheenjohtaja Touko Aalto perää hallitukselta lisätoimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Hänen mielestään hallituksen tulisi vähentää fossiilisten polttoaineiden tukia muun muassa turpeen käytössä ja raskaassa teollisuudessa.

– Tukia karsimalla edistetään elinkeinojen uudistumista ja ilmastotavoitteiden saavuttamista. Panostukset osaamiseen, tutkimukseen ja innovaatioihin uudistavat talouttamme tehokkaammin, hän linjaa tiedotteessaan.

Aallosta hallituksen olisi nyt tehtävä kaikkensa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

– Kestävän kehityksen budjetointi on hyvä avaus, mutta tämä työväline jää vielä suunnitteluasteelle.