fbpx
Uutiset

Vihreät kamppailee välisarjassa

Vihreät lupaa ratkaisuja aikamme vaikeimpiin ongelmiin: ilmastonmuutokseen, ihmisten eriarvoistumiseen ja työelämän epävarmuuteen. Suuria ovat lupaukset, vihreillä jopa maailmoja syleileviä.

Listan ensimmäiset, ilmasto- ja energiakysymykset ovat erittäin ajankohtaisia, joten olisi vihreiltä sulaa poliittista typeryyttä olla nostamatta niitä ponnekkaasti esille.

Ydinvoiman vastustuksella saattaa olla arvaamatonta poliittista tilausta. Sen kannattajaksi on tuoreeltaan kääntynyt suurista puolueista keskusta.

Myös jätteenpoltto kuohuttaa mieliä. Puheenjohtaja Tarja Cronberg kertoi tiistaina Hämeenlinnassa vihreiden kääntäneen tähän asti kielteisen kantansa jätteen energiakäyttöön. Vihreä mieli voi siis muuttuakin – tässä tapauksessa oikeaan suuntaan.

Ihmisten aito huoli ympäristöstä on vihreiden vaalivaltti, joskin niin on ollut kaikissa vaaleissa. Vihreiden kakulle riittää jakajia. Yksikään puolue ei ole niin lyhytnäköinen, että ylenkatsoisi ympäristöä.

Vihreiden vaihtoehdot energiaongelmien ratkaisemiseksi eivät ylipäätään vakuuta. Pelkkä muiden puolueiden syyllistäminen näköalattomuudesta ei riitä. Vihreillä ei myöskään ole järin uskottavaa talous- tai veropolitiikkaa. Niiden perään äänestäjä ei kuitenkaan ensimmäisenä huuda, vaan etsii uskottavaa ehdokasta. Onko heitä vihreiden listoilla?

Vihreässä eduskuntaryhmässä käy kato. Peräti viisi puolueen nykyistä kansanedustajaa jättää suosiolla paikkansa.

Ilman vaaleissa saavutettavaa rajua kannatuksen lisäystä Vihreät joutuu tyytymään nykyiseen asemaansa politiikan välisarjassa – kaukana kolmen suuren puolueen, keskustan, SDP:n ja kokoomuksen takana. Jos puolue haluaa vaikuttaa asioihin, on sen pyrittävä vakavasti hallitusvastuuseen. Se edellyttää kannatuksen lisäksi yhteistyökykyä ja poliittista kypsyyttä. Löytyykö niitäkään vihreiltä?

Vihreät tavoittelee neljänneksi suurimman puolueen asemaa. Tavoite on kova. Sen saavuttamiseksi olisi ohitettava Vasemmistoliitto, jolla on nykyisessä eduskunnassa 19 paikkaa. Vihreät sai viime vaaleissa 14 paikkaa.

Vasemmistoliitto kamppailee pitkään jatkunutta kannatuksensa putoamista vastaan, mutta on epävarmaa, liikeneekö oletetusta äärivasemmiston hiipumisesta apua vihreille, joilla on vaikeuksia saada eduskuntaan edes puheenjohtajaansa. Tarja Cronberg on ehdokkaana vaikeassa paikassa Pohjois-Karjalassa.

Vihreät saattaa hukata muutenkin taas mahdollisuutensa maakuntiin. Puolueen pääasiallinen kannatusalue on eteläisessä Suomessa, pääkaupunkiseudulla, josta sen olisi ammennettava niin paljon kuin mahdollista. Muualla maassa on tarjolla vain hajapaikkoja.

Hämeen vaalipiirissä vihreiden tavoitteena on kaksi kansanedustajan paikkaa. Viime vaaleissa hämeenlinnalainen Kirsi Ojansuu ylitti riman juuri ja juuri. Nyt on vaarana ainoankin hämäläisvihreän putoaminen, jos Lahden seudulta ei heru riittävästi ääniä.

Menot