Uutiset

Vihreät valitsivat muutoksen

Kansanedustaja Tarja Cronberg nousi kymmenen äänen turvin Vihreän liiton uudeksi puheenjohtajaksi. Hän löi ratkaisevassa äänestyksessä helsinkiläisen kansanedustajan Anni Sinnemäen, joka sai tukea puheenjohtajakisasta jo ensimmäisellä kierroksella pudonneelta Osmo Soininvaaralta.

Ehkä ratkaiseva määrä vihreitä heittäytyi kansalaistottelemattomiksi ja äänesti Cronbergia juuri Soininvaaran junttauksen takia. Joka tapauksessa Kokkolan puoluekokous teki Soininvaaralle täysin selväksi, että hänen aikansa vihreän liikkeen johdossa on historiaa. Tästä eteenpäin vasta 53-vuotias Soininvaara on puolueensa kakkosketjua.

Tarja Cronbergin valintaa on arvioitu koko vihreää liikettä muuttavaksi ratkaisuksi. Pohjaa tälle on haettu ennen muuta kahdesta asiasta: uusi puheenjohtaja on 61-vuotias ja hän asuu Pohjois-Karjalassa.

Vihreän liiton puoluekokous veti sinänsä täysin selvää linjaa: kokouksen enemmistö liputti muutoksen puolesta ”Osmo ulos” -hengessä. Ja jos keskipisteenä on vanhaan tapaan Helsinki, on tuki Cronbergille vielä suurempi muutos kuin tuki Sinnemäelle. Vihreät janoavat nyt oikein suurta ja perusteellista muutosta.

Tätä taustaa vasten Cronbergin valinta on myös hämmentävää pelkästään siksi, että hänen juurensa eivät suinkaan ole Pohjois-Karjalassa vaan – yllätys, yllätys – Helsingissä. Kun uusi puheenjohtaja asuu edelleen sekä kaupungissa että maalla, hän voi toki puhua sujuvasti maalais- ja kaupunkivihreiden yhdistämisestä.

Cronberg on kuitenkin kasvokkain perin tutun ongelman kanssa. Kaupungissa asuvilla vihreillä on kovin olematon kosketus luontoperäiseen vihreyteen. Vihreät ovat kyllä piipahtaneet muun muassa Koijärveä suojelemassa, mutta puolueen koti on Helsingissä. Vihreät pitävät yhä kunniapaikalla kamppailuaan VR:n surkeaan kuntoon rapautuneiden makasiinien säilyttämiseksi.

Vihreitä ja myös Cronbergia voi onnitella uuden puheenjohtajan julkisuuskuvan rakentamisessa. Kaunis julkisivu peittää muun muassa sen tosiasian, että Cronberg on varsinkin Soininvaaraan verrattuna vasta politiikan peruskoulussa. Ikä ei tee Cronbergista politiikan tekijää. Kuvaavaa on pelkästään se, että ensimmäisen kauden kansanedustaja liittyi Vihreään liittoon parisen kuukautta sitten.

Kahden tutkinnon tohtorilla on kiistatta laaja yhteiskunnallinen kokemus, mutta politiikka on jotain muutakin kuin hyvien asioiden ajamista ja huonojen vastustamista. Vakavasti otettavan puolueen puheenjohtajalla täytyy olla kattava ja kestävä kuva koko yhteiskunnan kehittämisestä. Vain tätä kautta voi kasvaa hänen peräänkuuluttamansa Vihreän liiton uskottavuus.

Tarja Cronberg teki jo ensimmäisen pienen mokan. Kun vihreät lähtevät omalla ehdokkaallaan presidentinvaaleihin on outoa, että uusi puheenjohtaja kertoo jo nyt äänestävänsä Tarja Halosta, kun oma ehdokas Heidi Hautala on pudonnut pelistä pois. Liputus Hautalan puolesta ei ole enää tämän linjauksen jälkeen uskottavaa.