Uutiset

Vihreät virittäytyvät eduskuntavaaleihin

Vihreä liitto kokoontuu viikonvaiheessa puoluekokoukseensa Hämeenlinnaan. Kahden päivän ajan virittäydytään ohjelmakysymysten myötä ensi talven eduskuntavaaleihin. Tällä kertaa esityslistalla ei ole lainkaan henkilövalintoja, mikä vähentää kokouksen yleistä mielenkiintoa.

Kulttuuritukussa pidettävässä puoluekokouksessa päivitetään puolueen periaateohjelmaa. Yleisvihreästä ohjelmasta nousee esiin uutena avauksena esitys yleisestä asevelvollisuudesta luopumisesta ja siirtymisestä vapaaehtoiseen asepalvelukseen.

Hämeenlinnan kokouksessaan puolue asettaa selvät tavoitteet eduskuntavaaleihin. Vihreät havittelevat kymmenen prosentin kannatusta ja pariakymmentä kansanedustajaa. Tällä hetkellä eduskunnassa opposition riveissä istuu 14 vihreää.

Puolueen tavoitteena on vaalivoiton lisäksi vahvistaa kannatustaan eduskuntapaikkaan asti niissäkin vaalipiireissä, joista nyt ei ole omaa kansanedustajaa.

Puheenjohtaja Tarja Cronberg lupasi jo vuosi sitten, heti valintansa jälkeen, laajentaa kannatusta koko maan kattavaksi. Talven eduskuntavaaleissa hän itse on tosipaikan edessä omassa valinnassaan. Cronberg pääsi eduskuntaan Pohjois-Karjalassa, jossa vihreät olivat keskustan kanssa vaaliliitossa. Nyt liittoa ei syntynyt minkään puolueen kanssa ja puheenjohtajan edustajapaikka on enemmän kuin vaarassa.

Rohkeuden puutteesta Tarja Cronbergia ei sovi moittia, sillä hänen on pakko tuplata vihreiden äänisaalis, mikäli mielii paikkansa säilyttää.

Vihreiden uskottavuus on ollut koetuksella paitsi huumekokeilujen ja -käryjen takia, myös vapuntienoon hulinoinnin seurauksena. Vaikka puolue on moneen otteeseen sanoutunut irti mellakoista, se ei ole kyennyt pesemään itseään tyystin ulkopuoliseksi. Muutamilla vapunyön tapahtumien puuhamiehellä on kiinteä side puolueeseen sen nuoriso- ja opiskelijajärjestön kautta.

Muutama vuosi sitten pääkaupungin vihreyden ja ratapihan vanhojen makasiinien suojelun väliin vedettiin yhtäläisyysmerkit. Makasiinien kohtalo on sinetöity ja niiden raunioilla on kovin vaikeata käydä uskottavaa, äänestäjät mukaansa tempaavaa vaalikampanjaa maakunnissa.

Vihreät ovat ehostaneet itseään hallituskelpoiseksi muuttamalla suhdettaan yksityisautoiluun ja ydinvoimaan. He ilmoittavat voivansa istua hallituksessa, joka sallii ydinvoiman lisärakentamisen. Mitähän puolueen perinteiset kannattajat linjauksesta ajattelevat?

Vihreiden hallitustie ei kuitenkaan tasoitu automaattisesti edes vaalivoitolla. Nykyiset hallituspuolueet tulevat varsin hyvin toimeen keskenään eikä porvarihallitustakaan pidetä vaalien jälkeen täysin mahdottomana.

Ministerinpostit eivät aina ole vain omista haluista kiinni. Tie valtaan aukeaa vain, jos muut hallituksen muodostavat puolueet niin haluavat.

Ensi keväänä voidaan myös kysyä, tarvitaanko vihreitä lainkaan maan hallituksessa. Onko heillä annettavanaan jotain sellaista, mitä muilla ei ole?

Vihreiden tie hallitukseen ei kuitenkaan automaattisesti aukea edes vaalivoitolla.

Uusimmat