fbpx
Uutiset

Ulkoministeri Haavisto al-Holin jupakasta: Ylin virkamiesjohto on vakuuttanut, ettei mitään lainvastaista ole tapahtunut

Vihreiden ministerit jatkavat entisillä paikoillaan uudessa hallituksessa.
Toimitusministeristön ministerit Pekka Haavisto, Krista Mikkonen ja Maria Ohisalo asettuivat eturiviin vihreiden eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokouksessa maanantaina iltapäivällä. Kuva: Joel Maisalmi
Toimitusministeristön ministerit Pekka Haavisto, Krista Mikkonen ja Maria Ohisalo asettuivat eturiviin vihreiden eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuston yhteiskokouksessa maanantaina iltapäivällä. Kuva: Joel Maisalmi

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi ministeriön ylimmän virkamiesjohdon vakuuttaneen hänelle, että lain tai määräysten vastaiset toimet olisi pysäytetty, jos sellaisia olisi havaittu.

-Ministerihän ei toimi yksin, vaan asiat valmistellaan virkamiesjohdossa, Haavisto sanoi maanantaina vihreiden puolue-elinten kokouksen jälkeen.

Suomalaisten Isis-lasten ja -naisten kotiutusjupakassa arvostelua saanut Pekka Haavisto (vihr.) jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa. Myös vihreiden kaksi muuta ministeriä, sisäministeri Maria Ohisalo sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen jatkavat tehtävissään.

Haavisto kertasi, että Antti Rinteen (sd.) hallitus käsitteli al-Holin leirin suomalaisten kysymystä oikeuskanslerin läsnä ollessa iltakoulun yhteydessä lokakuun lopulla.

-Nyt on Sanna Marinin (sd.) hallituksen asia, haluaako se muuttaa toimintalinjausta tai millä tasalla se haluaa sen käsitellä.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteiskokous päätti maanantaina ministerivalinnoista ja osallistumisesta Sanna Marinin (sd.) tulevaan hallitukseen. Se jatkaa edeltäjänsä Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmalla samojen puolueiden voimin.

Haavisto joutui kohun keskelle, kun Ilta-Sanomat kertoi viikko sitten, että Haavisto oli yrittänyt painostaa ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin leirin suomalaiset lapset kotimaahan konsulikyydillä.

Kun Tuominen ei ollut suostunut lainvastaisena pitämäänsä operaatioon ilman poliittista päätöstä, hänet hyllytettiin osin tehtävistään.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo vakuutti jo ennen kokousta tukeaan ulkoministeri Pekka Haavistolle. Kuva: Joel Maisalmi

Ministeriössä “pelon ilmapiiri”

Haavisto on kiistänyt painostuksen, pyytänyt Tuomiselta anteeksi ja sanonut, että tämä voi halutessaan palata tehtäviinsä. Myöskään hanketta, jossa Isis-lapset erotettaisiin vanhemmistaan, ei ole Haaviston mukaan vireillä.

Selitykset eivät kuitenkaan ole vakuuttaneet, vaan Haaviston toiminnan takia ulkoministerissä kerrotaan vallitsevan pelon ilmapiiri.

Ulkoasianhallinnon virkailijayhdistyksen puheenjohtaja, lähetystöneuvos Juha Parikka sanoi sunnuntaina Verkkouutisille, että luottamus ministeri Haavistoa kohtaan on horjunut henkilöstön keskuudessa erittäin pahasti. Hän sanoi näyttävän siltä, että Haavisto puhuu muunneltua totuutta.

Pekka Haavisto kertoi vihreiden kokouksen jälkeen, että hän keskusteli maanantaina ulkoministeriön henkilöstöjärjestöjen edustajien kanssa työilmapiiriongelmien korjaamisesta.

-Kaikkein isoimpana asiana on ollut sisäinen tiedonkulku. Kaikki ovat luvanneet ottaa sen vakavasti, itseni mukaan lukien.

Välikysymys tulossa

Perussuomalaiset kertoivat viime viikolla aikovansa jättää Haaviston toiminnasta välikysymyksen, jos Haavisto jatkaa uudelleen muodostettavan hallituksen ulkoministerinä. Haaviston ulkoasiainvaliokunnalle antamat selvitykset eivät puolueelle kelvanneet.

-Tässä on kolme edelleen avointa kysymystä. Ollaanko Isis-perheitä tuomassa Suomeen, onko Haavisto valehdellut aiheeseen liittyen ja onko hän syyllistynyt virkamiehen painostamiseen vaatimalla tältä lainvastaisia toimia Isis-perheiden tuomiseksi Suomeen, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho luetteli viime viikolla.

Haavisto sanoi maanantaina, että oppositiolla on aina oikeus tehdä välikysymys.

-Oppositio itse valitsee, mitkä asiat se haluaa nostaa välikysymyksen aiheeksi.

Kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat jättäneet Haaviston toiminnasta hallitukselle vastattavaksi kirjalliset kysymykset.

Juttua päivitetty 9.12. kello 18.55.  Muutettu samalla otsikko. 

Menot