Uutiset

Vihreiden Niinistökin ehdolle kuntavaaleihin - Ehdokkaina jo kuusi puoluejohtajaa

Puolueiden puheenjohtajien kuntavaaliehdokkaiden joukko saa täydennystä vihreiden puheenjohtajasta Ville Niinistöstä. Niinistö on tehnyt päätöksensä lähteä ehdolle kuntavaaleissa Turussa. Niinistö ei ole nyt valtuutettu, koska oli edellisten vaalien aikana sekä ympäristöministeri että puolueen puheenjohtaja. Ensi kesänä hän jättää vihreiden puheenjohtajan tehtävät ja aikaa irtoaa myös kuntapolitiikkaan. 

Vihreiden tavoite on nousta Helsingin, Turun ja Tampereen suurimmaksi puolueeksi. Nykyisellä 13-14 prosentin gallup-kannatuksella puolue voi nousta Helsingin johtoon ja päästä Turussa ja Tampereella parin prosenttiyksikön päähän ykköspuolueesta. Koko maassa vihreät pyrkii hankkimaan ehdokkaan lähes kaikkiin kuntiin ja yli puoleen kunnista myös oman valtuutetun.

– Kuntavaalit ovat eräänlainen testi. Jos vihreät nousee kuntavaaleissa laajasti koko maan puolueeksi, niin meillä on mahdollisuus nousta myös pääministeripuolueeksi.

Vihreiden vaaliteemana ovat koulutus ja päivähoito. Niinistön mukaan on vaarana, että kilpailukykysopimus aiheuttaa kunnissa verotulojen menetyksiä, mikä heijastuu leikkauksina koulutukseen ja päivähoitoon. Kuntien verotulot vähenevät myös, kun sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyy maakunnille. Jäljelle jäävillä verotuloilla voi olla vaikea pyörittää laadukasta koulutusta ja päivähoitoa.

– Vihreät haluaa kunnissa torjua hallituksen leikkaukset varmistamalla, että päivähoidon ja peruskoulujen ryhmäkokoja ei kasvateta ja täysi päivähoito-oikeus säilyy kaikille. Päivähoito-oikeuden rajoittaminen vanhempien työtilanteen mukaan heikentäisi eniten tukea tarvitsevien lasten elämää. Esimerkiksi maahanmuuttajien lapsille parasta kotoutumista on päivähoito.

Puolueiden puheenjohtajista kuntavaaliehdokkaiksi ovat tähän mennessä ilmoittautuneet kokoomuksen Petteri Orpo, vasemmistoliiton Li Andersson, sdp:n Antti Rinne, perussuomalaisten Timo Soini ja rkp:n Anna-Maja Henriksson. Kristillisten Sari Essayah harkitsee ehdokkuuttaan Lapinlahdella ja pääministeri Juha Sipilää (kesk.) on kysytty ehdokkaaksi Kempeleessä. LM-HäSa

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic