Uutiset

Vihreiden periaatteet

Hämeen Sanomien pääkirjoituksessa 28.2.2006 kommentoitiin Vihreän liiton valtuuskunnan linjauksia eduskuntavaalien 2007 tavoitteista.

Vihreä liitto käyttää tällä hetkellä eduskunnassa valtaa 223 564 suomalaisen antamin valtuuksin ja se on valmis ja halukas ottamaan lisää vastuuta suomalaisten hyvinvoinnista.

Vihreät ovat asettaneet rimansa yhtä korkealle kuin kansalaiset ovat mielipidekyselyissä ehdottaneet. Vihreät ovat seuraavissakin eduskuntavaaleissa valmiita tekemään vaaliteknisiä liittoja – itsestäänselvästi silloin, kun kaikki osapuolet arvioivat siitä olevan hyötyä.

Vihreiden periaatteita ovat kansalaisten oikeus ihmisarvoiseen elämään, terveyteen ja koulutukseen. Talouden pitää toimia turvallisesti ympäristön sietokyvyn asettamien rajojen sisäpuolella ja sen pitää palvella ihmisiä, eikä toisinpin. Valta kuuluu kansalaisille, myös kansainvälisissä poliittisissa järjestelmissä.

Periaatteidensa mukaisten päätösten ja toimien maksimoimiseksi vihreät ovat valmiita keskustelemaan avoimesti ja analyyttisesti kaikista asioista sekä tekemään kompromisseja.

Erityisesti talouspolitiikasta Vihreät voisivat pitää kilpailijoilleen vaikka kokeita. Monet ratkaisut ja mallit, joita Vihreät ovat esittäneet valtion vaihtoehtobudjeteissa oppositioaikanaan ovat vuoden, parin viiveellä siirtyneet kaikessa hiljaisuudessa hallituksen toimintaohjelmiin.

Veikkaan, että lähitulevaisuudessa kaikki vakavasti otettavat poliitikot puhuvat erilaisten perustulomallien, maa- ja metsätalouden luonnonmukaisuuden ja globalisaation poliittisen hallinnan puolesta.

Anssi Kuisma

piirisihteeri

Etelä-Hämeen Vihreät

Auttoinen, Padasjoki

Päivän lehti

31.5.2020