fbpx
Uutiset

Vihreiden puheenjohtajaksi Pekka Haavisto äänin 40–1

Vihreiden puoluevaltuuskunta valitsi lähes yksimielisesti Touko Aallon tilalle pätkäpuheenjohtajan, joka luotsaa puolueen eduskuntavaaleihin. Toinen ehdokas Outi Alanko-Kahiluoto sai yhden äänen.
Pekka Haavisto on ministeristä ainoa, jolle ei ole merkitty lomaa lainkaan kesällä.

Pekka Haavisto on odotetusti vihreiden uusi puheenjohtaja ensi kesäkuuhun asti, kunnes puoluekokous valitsee pitkäaikaisemman puheenjohtajan.

Vihreiden puoluevaltuuskunnan päätös syntyi äänin 40–1 suljettujen ovien takana Helsingissä ylimääräisessä kokouksessa, joka alkoi kello 11.

Valtuuskuntaan kuuluu 43 jäsentä, muun muassa kunnallispoliitikkoja eri puolelta Suomea. Jäsenistä 27 on piirijärjestöistä, loput muista järjestöistä, jotka edustavat esimerkiksi naisia ja nuoria.

Puoluevaltuuskunnan jäsenten lisäksi kokouksessa oli paikalla muun muassa puoluehallituksen jäseniä, joilla oli puheoikeus, mutta ei äänestysoikeutta.

STT teki ennakkoon kyselyn, jonka mukaan 17 edustajaa äänestäisi varmasti ja 9 todennäköisesti Haavistoa.

Haavisto ilmoittautui puheenjohtajakisaan torstaina, Alanko-Kahiluoto sunnuntaina. Haavisto ehti palata puoluevaltuuskunnan kokoukseen matkaltaan Afrikasta. Alanko-Kahiluoto ei päässyt mukaan, koska on Japanissa.

Touko Aalto väistyi puheenjohtajan paikalta puolitoista viikkoa sitten masennuksen ja uupumuksen takia. Kaikkiaan kahdeksan vihreää kieltäytyi ehdokkuudesta ennen Haaviston ilmoittautumista, muun muassa Aaltoa edeltänyt puheenjohtaja Ville Niinistö.

Vihreiden naisten edustaja kallistui Haaviston kannalle

Kajaanilainen Silja Keränen on puoluevaltuuskunnassa vihreiden naisten edustajana. Silti hän itse kallistui miesehdokkaan eli Pekka Haaviston kannalle.

– Olen miettinyt todella paljon valintaa. Mikä meille on tässä tilanteessa hyvä? Ajattelen, että nyt valitaan lyhyeksi pätkäksi puheenjohtaja ja sitten kesällä pitempiaikainen. Nyt tosi pieni porukka päättää tosi ison porukan puolesta, Keränen sanoi ennen kokouksen alkua.

Keräsen mukaan tänään päättyy muutaman kuukauden epävarmuuden jakso. Tästä eteenpäin tiedetään, miten jatketaan ja kuka johtaa.

Keräsen mielestä vihreiden tärkein poliittinen teema on ehdottomasti ilmastonmuutoksen hillitseminen. Koulutus, köyhyyden torjunta sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiat ovat myös tärkeitä esillä pidettäviä asioita.

Menot