Uutiset

Vihreiden uusi puheenjohtaja on varsinainen Super-Maria – asiapoliitikoksi luonnehdittu sisäministeri paljastuu innokkaaksi Nintendo-harrastajaksi

Maria Ohisalon hyvin tuntevien lähimmäisten mukaan hänen persoonassaan nopeus yhdistyy analyyttisyyteen ja kunnianhimo empaattisuuteen. Jos Ohisalo olisi eläin, hän olisi kavereittensa mielestä tikka, kissa tai hanka-antilooppi.
Aiemmin köyhyystutkijana tunnettu Maria Ohisalo nousi laajempaan tietoisuuteen, kun hänet valittiin vihreiden varapuheenjohtajaksi vuonna 2015. Viime vuonna hän sijaisti jonkin aikaa puheenjohtaja Touko Aaltoa. Kuva: Petri Huhtinen / Arkisto
Aiemmin köyhyystutkijana tunnettu Maria Ohisalo nousi laajempaan tietoisuuteen, kun hänet valittiin vihreiden varapuheenjohtajaksi vuonna 2015. Viime vuonna hän sijaisti jonkin aikaa puheenjohtaja Touko Aaltoa. Kuva: Petri Huhtinen / Arkisto

Harkitseva ja rauhallinen. Reilu, demokraattinen ja aito. Empaattinen. Kärsivällinen ja kunnianhimoinen. Asiallinen ja analyyttinen. Organisaattori. Ei lähde laukalle vaikeassakaan tilanteessa.

Sellainen on vihreiden puheenjohtajaksi Porin puoluekokouksessa tänään valittava helsinkiläisministeri Maria Ohisalo, 34. Hän on tehtävään ainoa ehdokas.

Määritelmät perustuvat Ohisalon hyvin tuntevien lähimmäisten luonnehdintoihin. Päällimmäisiksi piirteiksi Lännen Median kyselykierroksen kuvailuissa nousevat perusteellisuus, johdonmukaisuus, nopeus ja kannustavuus. Niillä lienee jonkinasteinen syiden tai seurausten yhteys Ohisalon urheilutaustaan ja tutkijanuraan.

Ohisalo hahmottaa tilanteet kuin tarkka-aistinen luontokappale viidakossa tai huippuluokan piilokärki jalkapallokentällä. Hän myös oivaltaa ripeästi, miten eri tilanteissa on viisainta edetä, mutta ei tee ratkaisuja kuuntelematta ensin muita.

Lisäksi Ohisalo on avoin uusille ideoille. Silti hän haluaa täsmälleen tietää, miten mitkäkin liikkeet vaikuttavat toisiinsa. Hän ei sohi sattumanvaraisesti.

Maria Ohisalolla sanotaan olevan luontainen kyky kuunnella ihmisiä: olla aidosti läsnä. Hoksottimet toimivat myös sosiaalisissa tilanteissa. Kuva: Vihreä liitto / Arkisto
Maria Ohisalolla sanotaan olevan luontainen kyky kuunnella ihmisiä: olla aidosti läsnä. Hoksottimet toimivat myös sosiaalisissa tilanteissa. Kuva: Vihreä liitto / Arkisto

Pika-aitojen Suomen mestari 13-vuotiaana

Köyhyystutkijana ja vihreiden varapuheenjohtajana tunnetuksi tullut Maria Ohisalo ei syntynyt sen paremmin hopealusikka kuin ruohonkorsi suussa.

Hän varttui nuorten ja vähävaraisten vanhempien lähiölapsena alkoholinhuuruisessa Itä-Helsingissä. Elämän alkuvaikeuksista kertoo, että tyttö vietti yksivuotispäivänsä turvakodissa, jonne hänen äitinsä pakeni perhehelvettiä. Sosiaalitoimistokin tuli lapsena tutuksi.

Myöhemmin rämäpäinen Maria pakeni oman arkensa ankeutta tietokonepelien eli lähinnä Nintendon ja Super-Marion mielikuvitusmaailmaan sekä urheilukentille. Hän pelasi jalkapalloa ja voitti 13-vuotiaana ikäluokkansa pika-aitojen Suomen mestaruuden. Aikuisiällä hän on voittanut palkintoja ratapyöräilyssä.

Kirjoitettuaan urheilulukiosta ylioppilaaksi Ohisalo pääsi opiskelemaan valtiotieteitä Helsingin yliopistoon. Ripeästi edennyt akateeminen ura alkoi siitä. Hänestä tuli köyhyydestä väitellyt tohtori ja tutkija.

Voisi relata vähän useammin

Asiapoliitikko on termi, jota Maria Ohisalosta käytetään usein. Se osuu koko lailla oikeaan. Vihreiden uusi puheenjohtaja ja sisäministeri ei todellakaan lukeudu valtakunnanpolitiikan huulenheittäjiin tai markkinameklareihin – kuten eivät juuri muutkaan naispoliitikot muissakaan puolueissa.

Kyselykierroksen luonnehdintojen mukaan naispoliitikoille julkisuudessa lankeavat pätevyyspaineet voivat olla Ohisalolle sudenkuoppa. Yhden määritelmän mukaan hän pyrkii olemaan kympin tyttö, jonka olisi syytä olla joskus vähän armollisempi itselleen.

Välillä Ohisalo kuormittaa itseään ja omistautuu asialleen niin, että usean 14-tuntisen työpäivän jälkeen hän muistuttaa pandaa. Silmänaluset ovat mustat.

Useampi kuin yksi haastatelluista muistuttaa Ohisalon rakentaneen elämänsä itse. Hänellä ei ollut mammaa eikä pappaa, jotka olisivat kammenneet kivet hänen tieltään. Hän on raivannut tiensä ja asemansa omalla työllään.

Asialinja näkyy myös niin, että Ohisalo ei ole televisioväittelyissä parhaimmillaan. Hänen luonteellaan ei nousta puheenjohtajapaneelien huutokisojen voittajaksi, vaikka niihin valmistuttaisiin yötä päivää.

Maria Ohisalon olemusta kuvataan lämpimäksi ja iloiseksi. Porukan suulaimmaksi vitsinkertojaksi hänestä ei kuitenkaan ole. Kuva: Miikka Pihlajamäki
Maria Ohisalon olemusta kuvataan lämpimäksi ja iloiseksi. Porukan suulaimmaksi vitsinkertojaksi hänestä ei kuitenkaan ole. Kuva: Miikka Pihlajamäki

Huumori on rajallista ja hiljaista

Poikkeava piirre Maria Ohisalon persoonassa on lapsuudesta ja nuoruudesta päälle jäänyt konsolipeliharrastus. Myöhemmällä iällä se on konkretisoitunut keräilyharrastukseksi.

Jokainen tähän artikkeliin haastateltu muistuttaa, että tuore ministeri ja tuleva puheenjohtaja on intomielinen retropelikeräilijä, varsinainen Super-Maria.

Ohisalo on lämmin ja iloinen luonne. Hän ei ole sisäpiireissäkään porukan vitsinkertoja, mutta tarpeen tullen hän osaa vitsailla ja bilettää. Eduskuntavaalituloksen selvittyä Iltalehti kertoi hänen juhlineen yli 11 000 äänen saalistaan Tavastia-klubilla punkin tahdissa pilkkuun asti.

Yhden vastaajan mukaan Ohisalon huumori on rajattua ja hiljaista. Toinen toteaa, että jos tulevalta puheenjohtajalta itseltään kysyttäisiin hänen huumorintajunsa laatua, hän todennäköisesti vastaisi kyseenalaistavalla vastakysymyksellä. Miksi tällaista kysytään? hän ehkä utelisi. Miksi se on tärkeä tieto?

Super-Mario on videopeliyhtiö Nintendon 1980-luvulla kehittämä pelihahmo. Taitavan pelaajan käsissä Mario voittaa kaikki esteet. Kuva: Lassi Kurkijärvi
Super-Mario on videopeliyhtiö Nintendon 1980-luvulla kehittämä pelihahmo. Taitavan pelaajan käsissä Mario voittaa kaikki esteet. Kuva: Lassi Kurkijärvi

Edennyt urallaan määrätietoisesti

Elementissään Maria Ohisalo on päästessään perehtymään johonkin pintaa syvemmältä.

Lisäksi hänellä on luontainen kyky kuunnella ihmisiä: olla aidosti läsnä. Hoksottimet toimivat myös sosiaalisissa tilanteissa.

Hänellä on empaattista herkkyyttä lukea asioita ja ihmisiä. Vaikka hän olisi itse tiukassa paikassa, hän kysyy keskustelun aluksi toiselta osapuolelta, miten tämä voi.

Kyselykierroksen perusteella Ohisalosta voi piirtää kuvan demokraattisena joukkuepelaajana. Hän antaa joukkueen muille jäsenille tilan, joka heille kuuluu.

Silti puheenjohtajan ja ministerin omaa polkua ja henkilökohtaista ansioluetteloa voi seurata kuin portaikkoa, jota on noustu järkevästi ja kärsivällisesti askel askeleelta. Uhkarohkeita harppauksia ei ole otettu. Suunnitelmissa on pysytty.

Olisi eläimenä tikka tai johtava uuhi

Jos olisit eläin, mikä eläin olisit ja miksi? Rocklehti Rumba tapasi kysyä tätä haastateltaviltaan vakiokysymyksenä.

Mikä eläin Maria Ohisalo mahtaisi olla?

Häntä tuntevien vastaukset vaihtelevat mehiläisestä naarastiikeriin ja erilaisiin vaeltajiin.

– Hän olisi lintu, mutta mikähän lintu? yksi vastaajista miettii pitkään ja keksii sitten.

– Tikka! Maria olisi tikka. Tikka on sinnikäs tonkija.

Toisen mukaan oikea eläin olisi hanka-antilooppi tai jokin muu kestävä pitkän matkan juoksija. Harvinainen hanka-antilooppi voi juosta väsähtämättä hyvin pitkiä matkoja yli 70 kilometrin tuntinopeudella.

– Hän on lammaslaumaa johtava uuhi. Sellainen on päältä pehmeä, mutta pohjimmiltaan luja luonne, joka pitää aina laumansa puolta, vastaa kolmas.

Neljäs on jokseenkin varma, että Ohisalo on kissa.

– Kissa tietää mitä haluaa ja toteuttaa tavoitteensa määrätietoisesti, kuuluu selitys.

Bonusvaihtoehto on se Super-Mario.

Vihreät saavat myös uuden puoluesihteerin

Joku heistä valitaan Porissa vihreiden uudeksi puoluesihteeriksi: Elena Gorschkow, Veli Liikanen, Joonas Niemi, Kirsi Syväri ja Marjo Tapaninen. Kuva: Vihreät
Joku heistä valitaan Porissa vihreiden uudeksi puoluesihteeriksi: Elena Gorschkow, Veli Liikanen, Joonas Niemi, Kirsi Syväri ja Marjo Tapaninen. Kuva: Vihreät

Vihreät saa puheenjohtajan lisäksi Porin puoluekokouksessa myös uuden puoluesihteerin. Ehdokkaita on viisi.

He ovat ammattiyhdistysliike PAM:ssa yhteiskuntasuhteiden vastaavana työskentelevä helsinkiläinen Elena Gorschkow, vihreiden mikkeliläinen varapuheenjohtaja Veli Liikanen, turkulainen varakaupunginvaltuutettu ja liikunta-alan ammattilainen Joonas Niemi, vihreiden helsinkiläinen kampanjapäällikkö Kirsi Syväri ja Oulun vihreiden puheenjohtaja Marjo Tapaninen.

Vihreiden sääntöjen mukaan puoluesihteeri voidaan valita enintään kolmeksi kahden vuoden toimikaudeksi. Nykyinen puoluesihteeri Lasse Miettinen on toiminut tehtävässä täydet kuusi vuotta.

Lännen Media haastatteli henkilökuvaa varten seitsemää sellaista henkilöä, jotka tuntevat Maria Ohisalon hyvin.

Maria Ohisalo

Vihreiden tuleva puheenjohtaja, Antti Rinteen (sd) hallituksen sisäministeri ja ensimmäisen kauden kansanedustaja Helsingin vaalipiiristä. Helsingin kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen jäsen.

Yhteiskuntatieteiden tohtori (sosiologia) 2017 ja valtiotieteiden maisteri (sosiaalipolitiikka) 2011. Erikoistunut köyhyystutkimukseen. Lukuisia tieteellisiä julkaisuja.

Syntynyt 1985 Helsingissä.

Ylioppilas Mäkelänrinteen urheilulukiosta 2004.

Ollut vaihto-oppilaana Uppsalan yliopistossa ja harjoittelijana Suomen Tukholman suurlähetystössä. Asunut Pariisissa ja opiskellut Sorbonnen yliopistossa. Tehnyt tutkimustyötä Oxfordin yliopistossa.

Liittyi vihreisiin 2008.

Oli Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton Vinon puheenjohtaja 2013-2014 ja on ollut puolueen varapuheenjohtaja vuodesta 2015. Sijaisti 2018 sairauslomalle jäänyttä puheenjohtaja Toukoa Aaltoa.

Avoliitossa, ei lapsia.

Päivän lehti

26.9.2020

Fingerpori

comic