Uutiset

Vihreillä on luvassa hyvän mielen asiakokous: johtajia ei panna vaihtoon vaan väännetään tulevaisuusvisioista

Vihreät asettavat omat askelmerkkinsä kevään 2019 eduskuntavaaleihin tänä viikonloppuna puoluekokouksessaan.

Lauantaina Vantaalla alkavassa kokouksessa ei tehdä merkittäviä henkilövalintoja, ja viime vuonna Tampereella valittu Touko Aalto on kaksivuotiskautensa puolessavälissä. Puolueen linjasta ja sisällöstä puhutaan Vantaalla sitäkin enemmän.

Pääpaino kokouksessa on vihreiden kerran neljässä vuodessa tehtävässä poliittisessa tavoiteohjelmassa.

Ohjelmatyön valmistelusta vastannut kansanedustaja Olli-Poika Parviainen kertoo, että ohjelmaa on työstetty eri työryhmissä ja työpajoissa viime vuodesta lähtien.

– Vaalitavoitteiden osalta valmistelu on ihan oma prosessinsa, mutta poliittinen ohjelma tulee olemaan siinä ahkerassa käytössä, Parviainen sanoo Lännen Medialle viitaten eduskuntavaaleihin 2019.

Sotu-mallia pohjustetaan

Ennen kokousta julkaistussa luonnoksessa on muutama painotusalue, joiden ei uskota enää kokouksessa muuttuvan. Ohjelmaluonnos rakentuu vihreiden koulutus-, ympäristö-, sosiaali- ja tasa-arvotavoitteiden ympärille.

Koulutuksen merkitystä puolue on toistanut jo monta vuotta, ja ympäristönsuojelu näkyy puolueen juurissa ja nimessä. Sosiaaliturvaa koskevilla kohdilla puolestaan valmistaudutaan sosiaaliturvan uudistukseen, josta ennustetaan tulevan eduskuntakauden suurta vaaliteemaa.

Perustuloa kannattava vihreät tulee myöhemmin syksyllä esittämään oman sotu-mallinsa, mutta mallin peruslinjaukset on määrä vahvistaa puoluekokouksessa.

Puolueen puheenjohtaja Aalto on esimerkiksi jo aiemmin linjannut LM:lle, että puolue haluaisi ensi vaalikaudella käynnistää laajan perustulokokeilun.

Luonnoksen tasa-arvo-osiossa puolestaan korostetaan feminismiä, ja luonnoksessa ehdotetaan esimerkiksi 40 prosentin sukupuolikiintiötä pörssiyhtiöiden hallituksiin ja suostumuksen puutteen lisäämistä raiskauksen määritelmään rikoslaissa.

– Arvoliberaalissa politiikassa tavoite on olla ihan kirkkaasti Suomen kärkipuolue, toteaa Parviainen.

Sen sijaan keskustelua voivat herättää maataloustuet, joita ohjelmaluonnoksessa esitetään leikattavaksi.

Pitenevätkö johtajien kaudet?

Puoluekokous tulee viikonloppuna myös käsittelemään puheenjohtajien kausien määrää. Puolueen säännöt saivat Ville Niinistön jättämään puolueen johdon kesken kannatushuipun, kun säännöt sallivat johtajan pysyvän vallan kahvassa enintään kolme kaksivuotiskautta.

Kausimääriä esitetään pidettävän ennallaan, eikä teema tulle LM:n tietojen mukaan nousemaan suureksi puheenaiheeksi.

Viime päivinä Helsingin Sanomissa julkaistu gallup näytti puolueelle laskevaa kannatusta, mutta sekään ei tunnu puolueen sisällä vielä hälyttävän.

Puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg arvioi, että puolueen kannatus on vuoden aikana vakiintunut 13–15 prosentin vaihteluväliin, vaikka kannatus on viime kesästä laskenut.

– Se viimekesäinen kannatus oli aika lailla häröpiikki, sanoo Hernberg.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic