Uutiset

Vihreistä ei ole oppimestareiksi

Vihreä liitto arvostelee poikkeuksellisen kipakasti eduskunnan puhemies Paavo Lipposta. Vihreiden mielestä eduskunnan jättävä pitkän linjan demarivaikuttaja on esiintynyt eduskunnan puhemiehenä ydinvoimateollisuuden edunvalvojana. Lipponen ei olekaan esiintynyt vihreiden syyttäjien mukaan asemansa edellyttämällä tavalla.

Väitteittensä tueksi vihreät – kansanedustaja Heidi Hautalan johdolla – toivat julkisuuteen Lipposen Varsovassa pitämän puheen. Puhemies lainasi liikaa, sanasta sanaan, Euroopan ydinvoimateollisuuden etuja ajavan Foratomin kannanottoja, tukistivat vihreät.

Lipponen ei jäänyt ryöpytyksen edessä sanattomaksi. Hänen mielestään vihreät ovat suhteessaan ydinvoimaan puhdasoppisia ja kaiken lisäksi jäämässä syrjään energiakeskustelussa. Lipponen katsoo vihreiden esiintyneen kuin tarkoitus olisi käydä käräjiä.

Puhemies Lipponen lainasi kiistatta Varsovan puheessaan Foratomin lähteitä. Tässä ei ole kovin paljon tilaa edes vihreälle kummastelulle. Keskeistä on sentään se, pitävätkö minkä tahansa lainatun lähteen tiedot paikkansa vai eivät.

Vihreät eivät moittineet Lipposta väärän tiedon leivittämisestä. Puhemiehen synniksi Vihreä liitto laski ainoastaan Foratomin tietojen lainaamisen.

Puhemiehen roolia vihreät tulkitsevat vaalihumussa tarkoitushakuisesti mahdollisimman ahtaasti. Miksi Lipponen ei olisi saanut esittää Varsovassa ajatuksia, joiden takana hän seisoo?

Puhdasoppisten vihreiden esiintyminen ei ole edes mitenkään uskottavaa. Kuvitteleeko joku, että jos eduskunnan puhemiehenä olisi vihreä, hän suhtautuisi ydinvoimaan kiihkottoman asiallisesti?

Heidi Hautala veti keskusteluun mukaan vieläpä kansainvälisen lahjonnan vastaisen Transparency Internationalin kovistelun siitä, ettei puolueiden rahoitus ole Suomessa vieläkään riittävän avointa.

Hautala kiisti esittävänsä ”mitään spekulaatiota”. Mitäpä muuta hän kuitenkaan asiallisesti väittää kuin Lipposen ajavan palkkiota vastaan ydinvoimateollisuuden etuja.

Tällainen halpahintainen, kaikkia todisteita vaille jäävä, vihjailu ei voi olla sitä politiikan läpinäkyvyyttä, josta vihreät jaksavat puhua päivästä toiseen.

Lipponen on vähintään oikeilla jäljillä arviossaan, että vihreät ovat jääneet sivuraiteelle energiakeskustelussa. Kun näin on käynyt, vihreät hyökkäävät ja keräävät vaalien alla huomiota.

Vihreiden energiapolitiikka kaipaa läpinäkyvyyttä. Tällä hetkellä puolueen kanta ydinvoimaan on epäselvä. Hyväksyykö puolue ydinvoiman vai vaatiiko se Suomen ydinvoimaloiden sulkemista? Voiko puolue olla hallituksessa, joka kannattaa ydinvoimaa?

Vihreällä liitolla on edelleen kasvun paikka. Puolue syntyi ja kasvoi hyvin pitkälti ydinvoiman vastustamisesta. Jos puolue mielii vakavalla mielellä vaalien jälkeiseen hallitukseen, sen on rukattava toimintalinjaansa.

Hallituksessa ei voi vain vastustaa.

Päivän lehti

26.1.2020