Uutiset

Vihreyden vastaista (?) pakkoruokintaa

Näin lukee vihreiden kuntaohjelmassa:

– Vihreiden mielestä jokaisen, myös lasten ja nuorten, on saatava vaikuttaa kotikatunsa, kaupunginosansa tai kylänsä asioihin.

– Päätöksenteossa on kuunneltava asukasyhdistyksiä, nuorisovaltuustoja sekä lapsiasia-, vammais- ja vanhusneuvostoja.

Vihreät junailivat Helsingin kouluihin kasvisruuan pakkopäivän. Kerran viikossa koululaisille tarjotaan vain kasvisruokaa.

Päätökseen eivät päässeet vaikuttamaan edes vanhemmat. Lukevatko vihreät ohjelmiaan?

Iltalehden kyselyn mukaan 55 prosenttia suomalaisista vastustaa pakkoruokintaa. Vihreät taisivat haistella, että alamaisia kuulemalla idea olisi romuttunut.

Kuullaanko koteja Hämeenlinnassa? Pian nähdään. Olisi kumma, jos vihreät eivät jättäisi kasvisruoka-aloitetta Hämeenlinnassakin kuten muissakin kunnissa.

Helsingin vihreiden mielestä poliitikot voivat päättää jopa koulujen ruokalistasta. Tulkinta on kauniisti ilmaistuna hämmentävä.

– Jokainen voi itse tehdä valintansa. Kouluruuan on oltava ravitsevaa ja terveellistä, linjaa opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) Iltalehdessä.

Vihreät on eri mieltä. Kun jokainen ei osaa valita ”oikein”, on päätöksentekoa keskitettävä, mikä romuttaa vihreää haavetta vallan hajauttamisesta.

Vihreillä on neuvo vanhemmille, jotka eivät taivu pakkoruokintaan:

– Väkivallaton ja avoin, epäeettiseen toimintaan kohdistuva kansalaistottelemattomuus on hyväksyttävä vaikuttamisen muoto, neuvoo vihreä ohjelma.

Kansalaistottelemattomat äidit ja isät antavat lapsilleen rahaa kasvisruokapäivänä opastuksella ”menet mäkkiin”.

Vihreiden koneisto toimii ihailtavasti. Puolueen ydin masinoi päätöksen, sinisilmäisten vihreiden tehtävä on maakunnissa mussuttaa ”mitä pahaa yhdessä kasvisruokapäivässä muka on”.

No ei muuta kuin pakko!

Suomalaisten tulisi syödä huomattavasti nykyistä enemmän kasviksia, mikä ei kuitenkaan tarkoita pakkosyöttöä.

Kasvisruokapakko on tasan yhtä huono idea kuin kasvisruokaa syövän pakottaminen syömään liharuokaa.

Tähän rinnastukseen kasvissyöjä tokaisee kuuluisan ”se on ihan eri asia”. Mitä tämä tarkoittaa, siihen on turha vastausta odottaa.

On hankalaa, kun toisen vakaumus on arvokkaampi kuin toisen. Niin se vaan kuitenkin menee, että lihansyöjän tulee kumartaa kasvissyöjää, toisinpäin sääntö ei toimi.

Kysymys ei ole vain yhdestä kasvisruokapäivästä – vain lapsellinen kuvittelee näin.

Mikä on seuraava siirto? Kaksi pakkoruokintapäivää… ja vihdoin kouluissa tarjotaan pelkkää kasvisruokaa. Sitten?

Totta kai tähänkin asiaan on sotkettu Pyhä Ilmastonmuutos: kasvisruoka torjuu ilmastonmuutosta! Mitä torjuu syömättömän ruuan kärrääminen kaatopaikalle?

Vihreiden perimmäinen tarkoitus on lopettaa lihan syönti epäeettisenä syntinä – myös pakolla.

Tässä on pihvi.

markku.peltonen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic