Uutiset

Viialainen jää piikiksi lihaan

Vasemmistoliitto ja sen puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes ehkä kuvittelivat Matti Viialaisen hehkuttavan vain hetken vasemmistopuolueiden yhdistymistä. Näin ei käynyt. Suomeen syntyi SAK:n apulaisjohtaja Viialaisen ja Metalliliiton viestintä- ja yhteiskuntasuhteiden sihteerin Timo Roppolan vetämänä rekisteröity Vasemmisto yhteen -yhdistys.

Tuore yhdistys katsoo, ettei maan poliittinen vasemmisto kaipaa tällä hetkellä suiden tukkimista vaan reipasta mielipiteenvaihtoa vasemmistoyhteistyöstä. Ja kuten jo yhdistyksen nimestä voi päätellä, Viialaisen ja Roppolan suunta on SDP:n ja vasemmistoliiton liitto, yksi suuri vasemmistopuolue. Kaksikon mielestä kysymys on vääjäämättömän kehityskulun nopeuttamisesta.

Koska SDP ja vasemmistoliitto kuitenkin yhdistyvät, miksi siis ei heti! Siinä Vasemmisto yhteen -yhdistyksen keskeinen ajatus. Viialainen ja Roppola näkevät vasemmistoliiton jo käpertyneen siilipuolustukseen. Tulkinta ampuu yli, mutta on siinä totta toinen puoli.

Jos vasemmistoliittoa ovat poistamassa puoluekartalta pelkästään muutamat harhakuvia näkevät yksityisajattelijat, miksi puolue Suvi-Anne Siimeksen johdolla ampuu koko ajan kovilla kohti Viialaista? Miksi SAK:n vasemmistoliittolaiset vaivautuivat julistamaan epäluottamusta Viialaiselle, jos tämän ajatukset ovat hyttysen ininää?

Vasemmistoliitto osoittaa toiminnallaan, että se ottaa Vasemmisto yhteen -yhdistyksen uhan todesta. Pinnan alla muhii ajatus Viialaisen erottamisesta. Tässä päätöksessä puolue alkaa olla myöhässä. Jos Viialainen on rikkonut vasemmistoliiton perimmäisiä arvoja, Siimeksen olisi pitänyt näyttää hänelle ovea ajat sitten.

Viialaista tuskin pakkolähtö vasemmistoliitosta hetkauttaisi. Potkut puheista, jotka tähtäävät poliittisen vasemmiston voiman kasvattamiseen, olisivat hieman eriskummallinen ratkaisu.

Yhdistyksen perustamisella Viialainen, hankkeen selvä veturi, tekee selväksi, että hänellä on sitkeyttä keskustella vasemmistopuolueiden liitosta vaikka kuinka kauan. Yhdistys ei ole hetken mielijohde vaan työkalu, jonka tehoon Viialainen ja myös Roppola tuntuvat luottavan.

Suomi on edelleen niin tarpeellisten kuin tarpeettomienkin yhdistysten luvattu maa. Vasta tulevaisuus näyttää kuinka merkittävään rooliin Vasemmisto yhteen -yhdistys kasvaa. Viialainen odottaa sille tukea tietysti vasemmistoliiton riveistä, SDP suurpuolueena on hänelle selvä vasemmiston kokoava voima.

Matti Viialaisen päämääränä ei ole pelkkä poliittisen vasemmiston yhdistyminen. Vasemmisto yhteen suitsuttaa myös ammatillisen työväenliikkeen puolesta. Viialaisen malli on suurvasemmisto, joka pitää sisällään myös ay-toiminnan, keskeiset palkansaajien etujärjestöt. Suunta on täysin väärä. Muun muassa SAK vaikuttaa edelleen liikaa maan hallituksen ja eduskunnan tekemisiin. Ay-valta on pidettävä mahdollisimman erillään demokratiaan perustuvasta kansanvallasta.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic