Uutiset

Viihde ei voi olla peruspalvelu

Yle nokitti MTV3:n jääkiekkoviihteessä. Yle lähettää koko kansalle tästä eteenpäinkin jääkiekon MM-kisat, Maikkarin SM-liigan pelit sen sijaan päättyvät, koska liigapomot tekivät matseista sopimuksen maksullisen kanavan kanssa.

Yle ei kerro vuoteen 2011 ulottuvan sopimuksen hintaa. Miksi kertoisi, sillä Ylellä on rajattomasti euroja: jos ne loppuvat, lupamaksuksi kutsutun pakkoverolapun hinta nousee.

Hinta on Ylelle muutenkin sivuseikka, sillä urheilu on peruspalvelu, joka on julkisen palvelun laitoksen – kuten sisällyksetön hokema kuuluu – suojeluksessa.

MM-lätkästä pitää maksaa myös niiden suomalaisten, jotka eivät urheiluviihdettä voi sietää.

Hämeenlinnan kaupunginorkesteri ei voi kerätä Ylen tapaan pakkoveroa. Sen tuki ja turva on kaupungin kassa. Hämeenlinnan kaupunki tukee yhtä ostettua konserttilippua 300 eurolla, mikä on orkesterin työvaliokunnan mielestä liian vähän.

Työvaliokunta hakee jytyä vaatimuksilleen tilastoista. Lahdessa kaupunkilainen tukee orkesteriaan 26 eurolla, Hämeenlinnassa tuki on 90 senttiä per asukas, pöllyyttää valiokunta keskiviikon Hämeen Sanomissa.

Keskeisen asian valiokunta jättää kertomatta: Lahden kaupungin talous on niin kuralla, ettei sillä ole asiallisesti varaa tukea orkesteria.

Jotta viihde pitäisi pesää Lahdessa, kaupunki kiristää pian kunnallisveroa. Viulut virittää lahtelainen veronmaksaja.

Valiokunnan moittima Hämeenlinnan kaupunki voi tosiasiassa ylpeillä, sillä se tukee orkesteria enemmän kuin yhteiskunta Kansallisoopperaa! Viime vuonna ooppera sai yhteiskunnalta huikeat 34 miljoonaa euroa, ostettua lippua kohti tuki on kuitenkin ”vain” 123 euroa.

Peruspalvelu, peruspalvelu… Sanaa on toistettu kyllästymiseen asti – ja aivan kuin se olisi määritelty, kuin sen sisällöstä kaikki olisivat paavillisen yksimielisiä.

Onko viihde peruspalvelu, jonka tukeminen on valtion, kuntien ja muun muassa Ylen tehtävä? Tästä asiasta ei keskustelua ole vielä vakavassa hengessä edes avattu.

Miksei oopperaan, tv-jääkiekkoon, huippu-urheiluun, teatteriin, konsertteihin ja muihin viihteen muotoihin sovelleta ”kuluttaja maksaa” -periaatetta? Ajatus, että veronmaksajien ylväs tehtävä on tukea viihteen kuluttajia siirtyy historiaan. Aika on muuttunut.

Korkean verotuksen maassa viihde ei voi olla peruspalvelu. Suomella on varaa nipinnapin todellisiin peruspalveluihin.

Viihdebisneksen on aika herätä huomaamaan, missä mallissa valtion ja kuntien taloudet jo nyt ovat. Ja että on olemassa muutakin rahaa kuin verorahaa!

Mitä viihteen tuen kutistamisesta, vähitellen, seuraisi? Ei merkittävää. Viihde, jolla on olematon kysyntä, siirtyisi kellareihin. Muutosta peruspalveluja rahoittavien veronmaksajien ei tarvitse itkeä.

Olen myös jääkiekkofani, enkä silti maksa SM-liigan tv-otteluista. En katso pelejä, jään ilman viihdettä. Se on näin yksinkertaista.

Kuolenko viihteen puutostautiin?

Päivän lehti

24.1.2020