fbpx
Uutiset

Jari Sillanpäälle syyte lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä - Asianajaja: Syyte ei koske fyysistä kanssakäymistä

Sillanpäätä syytetään myös sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. Taiteilija kiistää molemmat syytteet.
Jari Sillanpää. Arkistokuva: Tapio Tuomela

Viihdetaiteilija Jari Sillanpää on saanut syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä, selviää Helsingin käräjäoikeuden tiedoista.

Syytteen julkisten tietojen mukaan epäillyn hyväksikäytön tekoaika on elokuussa 2017 ja laittoman materiaalin levittämisen syyskuussa 2017. Syytteitä käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa helmikuun lopulla.

Sillanpää myönsi loppukesästä 2018 Facebookissa, että poliisi kuulusteli häntä, koska hänen kotoaan takavarikoiduilta laitteilta on poliisin mukaan löytynyt viitteitä laittomasta materiaalista. Hän kertoi tuolloin, että hänen tietokoneeltaan on saatu palautettua kuvia ja video, joita Sillanpää kiistää koskaan nähneensä.

Tuolloin Sillanpää sanoi, että kuka tahansa hänen juhliinsa osallistuneista olisi voinut käyttää hänen tietokonettaan.

–  En ole pitänyt hallussani lasta loukkaavaa kuvamateriaalia, hän kirjoitti.

Asianajaja: Ei liity isompaan kokonaisuuteen

Sillanpään asianajaja Riitta Leppiniemi sanoo STT:lle, että Sillanpää kiistää molemmat syytteet. Hänen mukaansa hyväksikäyttösyytteessä on kysymys muusta kuin fyysisestä koskettelusta.

–  Syytteessä ei väitetä, että Sillanpää olisi ollut nuoreen fyysisessä kosketuksessa tai fyysisessä kanssakäymisessä. Kyse on syytteen mukaan muusta kuin fyysisestä koskettelusta. Totean, että Sillanpää kiistää syytteen. Se, että voiko ylipäätänsä se toiminta mitä syyttäjä väittää, täyttää hyväksikäytön tunnusmerkistön, tullaan käsittelemään oikeudessa, Leppiniemi sanoo.

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö voi tulla kysymykseen myös muutoin kuin koskettelemalla tai sukupuoliyhteyden kautta. Esimerkiksi seksuaalinen viestittely 16 vuotta nuoremman kanssa voi täyttää tunnusmerkistön.

Leppiniemen mukaan asia ei liity millään tavalla isompaan hyväksikäyttökokonaisuuteen, jossa tutkitaan muun muassa Sillanpäälle aiemmin huumeita myynyttä miestä. Sillanpää tuomittiin elokuussa 2018 Helsingin käräjäoikeudessa kahdesta huumausainerikoksesta kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Sillanpää myönsi käräjillä hankkineensa yhteensä 118 grammaa kristallina tunnettua metamfetamiinia lukuisilla eri kerroilla vuosina 2014–2018. Tuolloin jutussa tuomittiin myös mies, joka myi huumeita Sillanpäälle. Huumetuomio on lainvoimainen Sillanpään osalta.

–  Tämä on aivan yksittäinen asia, ja tämän on tutkinut Helsingin poliisilaitos. Sillanpää kiistää myös toisen syytteen. Laitteilla ei ole ollut mitään materiaalia, ja nyt on kysymys siitä, että onko siellä joskus ollut materiaalia ja kuka niitä olisi käyttänyt.
Seksuaalirikossyytteet käsitellään yleensä käräjillä suljetuin ovin, mutta oikeuden ratkaisut ovat yleensä ainakin osittain julkisia.

 

Päivitetty asianajajan kommenteilla 15.11. klo 11.33. Oikaisu klo 12.27: seksuaalinen viestittely 16 vuotta nuoremman kanssa voi täyttää tunnusmerkistön. Aiemmin jutussa luki, että ikäraja on 18 vuotta.

Asiasanat

Menot