fbpx
Uutiset

Viihteellistä presidenttipeliä

Presidenttipelistä on tullut politiikan viihdettä. Miksi, siihen ei ole annettavissa yhtä kattavaa ja tyhjentävää vastausta, mutta se on kaikkien nähtävissä, että media on viihteen tuottajan keskeisessä roolissa.

Keskustelu Tarja Halosen seuraajasta käy oudon kuumana yksin siksi, että presidentin valinta on merkitty politiikan kalenteriin kevääksi 2012.

Onko siinä lopulta ihmettelemistä, että Ylen tuoreen mielipidekyselyn ylivoimainen suosikki, eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) painaa jarrua.

– Ei ehdokkaita ole asetettu eikä edes ehdokkaita ehdokkaiksi, tulittaa Niinistö.

Hän on täsmälleen oikeassa. Kaikissa gallupeissa ovat esillä nimet, jotka eivät ole presidenttiehdokkaita. Menossa on leikki “entä jos tämä henkilö olisi ehdokkaana”.

Niinistöä on ahdistettu väsymykseen asti kysymyksellä, onko hän ehdokkaana seuraavissa vaaleissa. Kun hän ei ole vastannut kyllä tai ei, media on moittinut häntä vähintään venkoilusta.

Tilanne on edelleen sama kuin tähänkin asti: miten Niinistö voi vastata kysymykseen, johon hän ei ilmeisestikään ole muodostanut kantaa?

Jos hän olisi ratkaisun tehnyt, olisi suorastaan tyhmyyttä se kertoa ääneen ja asettua samalla kaikenlaisen, politiikkaan aina kuuluvan kivityksen kohteeksi.

On aivan totta, että Niinistön ei-vastaus muuttaisi kevään 2012 presidentinvaalien kuviot. Suomen politiikassa on kuitenkin tuskallisen paljon kipeitä ratkaisuja odottavia ongelmia, joten presidenttipelin voisi ainakin tästä näkökulmasta aloittaa vasta ajallaan.

Kansa haluaa Niinistön, tästä kertoo jälleen myös Ylen kysely. Kehässä ei ole toistaiseksi edes selvää vastaehdokasta, joten kysymys ei ole pelkästään hänen ylivoimaisuudestaan vaan vastuksen puutteesta.

Niinistön hurja suosio koettelee kokoomusta. Puolue sai jälleen muistutuksen siitä, millaisen aukon ex-puoluejohtaja jätti puolueen eduskuntaehdokkaiden riveihin.

Tuskin yksikään ehdokas mistään puolueesta olisi päässyt lähelle Niinistön äänimäärää huhtikuun eduskuntavaaleissa.

Seuraavista presidentinvaaleista tiedetään vain se, että presidentti vaihtuu. Näköpiirissä on myös sosiaalidemokraattien kolmen presidentin putken katkeaminen, sillä SDP:n haavissa ei ole ainakaan vielä voittamaan kasvavaa ehdokasta.

Jos seuraava presidentti onkin porvaripuolueiden rivistä, mitä siten?

Vastausta voi hakea päivänpolitiikasta. Mitä hyötyä SDP:lle on ollut sosiaalidemokraatti Tarja Halosesta? Jos jotain hyötyä on laskettavissa, miten alhaalla puolueen suosi mahtaisi olla ilman Halosta?

Presidenttipelin suurin kupla on se, että presidentillä on vähän valtaa ja sitä ollaan edelleen karsimassa. Tästä huolimatta muun muassa toistetaan SDP:n puolustavan vahvaa presidenttiä!

Vahva presidentti ei ole tekemässä paluuta politiikkaan. Demokratia vahvistuu.

Menot