Uutiset

Viikon puheenaihe: Erityisruokavalio ajaa entistä ahtaammalle

Kauppareissu on kenelle tahansa pienituloiselle haastavaa, mutta entäs, jos ihminen sattuu noudattamaan tiukkaa ruokavaliota?

Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on keliaakikoille elintärkeää. Erikoistuotteilla on kuitenkin erikoishintansa, ja vaikka Kela myöntääkin lääkärintodistusta vastaan 21 euron verottoman ruokavaliokorvauksen, ei se yksin riitä kattamaan ruokavaliosta aiheutuvia lisäkustannuksia.

Keliakialiitto selvitti vuonna 2008 gluteenittomien elintarvikkeiden hintoja. Selvityksen mukaan keliaakikon erityisruokavaliohoito aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia keskimäärin 48,50 €/kk.

Keliakialiiton viestintäpäällikkö Leena Kokko kertoo liiton verkkosivuilla liittoon tulevan paljon huolestuneita viestejä keliakiaa sairastavilta. Kokon mukaan Ikääntyvät, opiskelijat ja nuoret sekä pienituloiset ja työttömät kertovat, ettei heillä ole varaa ostaa gluteenittomia tuotteita.

Ei mikään ihme. Esimerkiksi gluteenittomat jauhoseokset ovat kuusi kertaa kalliimpia kuin vehnäjauhot ja gluteeniton pasta yhdeksän kertaa kalliimpia kuin tavallinen pasta.

Venytä siinä sitten senttiä ja syö monipuolisesti, jos ruokarahat ovat valmiiksi kortilla!