Uutiset

Viikon puheenaihe: Hoikkuusihanne tunkee lastenhuoneeseen

11-vuotias Eevi Oksanen on tarkka vaatteistaan.

– Yhtenä aamuna vaihdoin vaatteet varmaan kymmenen kertaa ennen lähtöä, hän nauraa.

Vaatteiden ostaminen saattaa toisinaan olla kuitenkin kinkkistä, sillä lastenvaateosastoilta viidesluokkalainen ei enää välttämättä löydä mieleistään ja toisaalta aikuisten puolellakin vaatteet ovat usein joko liian isoja tai no – liian aikuismaisia.

– En halua kulkea enää missään Littlest pet shop -paidoissa, Eevi ilmoittaa.

– Tuntuu, että lastenvaatepuolelta on hirmu vaikea löytää ns. perusvaatteita, sanoo puolestaan äiti, Tiina Oksanen.

Aikuisten puolelta tyttärelle ostetaan esimerkiksi yksinkertaisia trikoopaitoja. Topatut tai liian avonaiset vaatteet eivät läpäise äidin seulaa.

Saa näyttää erilaiseltakin
Ulkonäköasiat kiteytyvät viidesluokkalaisen mielessä lähinnä vaatteisiin ja omaan tyyliin. Laukut ja kengät pyörivät jaloissa ja lattialla. Meikkaamista Eevi Oksanen ei juuri harrasta, mitä nyt joskus hieman ripsiväriä tai huulikiiltoa laittaa. Mutta on ikätovereissa jo niitäkin, joilla kuulas ja vaalea iho on peitetty paksun pakkelikerroksen alle.

– Tykkään kokeilla erilaisia vaatetyylejä ja värejä. Oma tyyli on värikäs, tavallaan rock-henkinen. Liian paljon mustaa tai pääkalloja ei saa olla, Oksanen luonnehtii.

Oman tyylin luominen on helpompaa nyt kuin esimerkiksi muutamia vuosikymmeniä sitten, sillä suvaitsevaisuus erilaisia tyylejä ja erilaisuutta kohtaan on lisääntynyt.

– Nykyään on helpompaa löytää oma viiteryhmä myös ”erilaisena” nuorena, sanoo tutkija, YTM Miia Lähde Tampereen yliopiston Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksiköstä.

Kuvavyöry käy päälle
Tutkijan mukaan tutkimukset osoittavat, että jo 8-vuotiaat tytöt ovat hyvinkin tietoisia kulttuurisista ihanteista ja keinoista niiden tavoittelemiseksi. Lähteen mukaan jo alakouluikäisillä on hyvinkin selkeä käsitys siitä, millainen ulkonäkö on haluttavaa tai yleisesti toivottavaa.

– Vallalla tuntuu olevan vahvasti ”kauneuden” ja hoikkuuden ihanne.

Ulkonäköön liittyvät paineet syntyvät vähitellen, monien asioiden summana. Paineet syntyvät osin siksikin, että naiset ovat tottuneet olemaan ulkoisen arvioinnin kohteena ja samalla oppineet itsekin arvioimaan itseään muiden silmin.

Toisaalta lapset myös altistuvat jo hyvin nuorina massiiviselle kuvavyörylle. Sen lisäksi, että tiettyä naiskuvaa tuputetaan mainosten, television, viihteen ja muodin välityksellä, houkutellaan lapsia median kuluttajiksi myös entistä varhaisemmassa vaiheessa. Sarjakuvahahmojen ja erilaisten tehtävien varaan rakennettujen lasten- ja nuortenlehtien rinnalle on ilmestynyt myös lapsille ja nuorille suunnattuja juoru- ja muotilehtiä.

Viidesluokkalainen seuraa silmä kovana ikäisilleen ja vähän vanhemmillekin suunnattuja lehtiä: Cosmopolitan, Miss Mix, erilaiset hiusalan julkaisut, joissa esitellään uusia hiustyylejä. MTV Music pyörii usein taustalla ja postin mukana kotiin tulleet vaatekatalogit kuluvat käsissä.

Hoikat mallit ja ehostetut kasvot katsovat vastaan lähes joka paikasta, minne 11-vuotias vain katseensa siirtää. Millainen on viidesluokkalaisen mielestä kaunis tyttö tai nainen?

– Jos on omasta mielestä nätti, sen pitäisi minun mielestä riittää, Eevi Oksanen vastaa.

Äiti on tytölle tärkeä esikuva
Eevi Oksaselle on siunaantunut niin hyvä itsetunto, että hän kantaa rohkeasti yllään sen, mitä aamulla pukee. Toisinaan ikätovereiden suusta saattaa lentää ikävääkin kritiikkiä tyyliin ”onpas sulla tyhmät vaatteet”, mutta Eevi jättää moiset huutelut ja huutelijat omaan arvoonsa.

– Kiitos kohteliaisuudesta, saattaa olla hänen vastauksensa.

Eevi Oksanen ei pohdi painoaan, vaikka tietää joidenkin ikätovereidensa sitäkin harrastavan. Toisten 11-vuotiaiden suusta saattaa kuulla sellaisiakin heittoja kuin ”näytänkö mä isolta tässä paidassa?”. Ja onpa joku kavereista jo yrittänyt laihduttaakin.

Miia Lähteen mukaan vanhemmat voivat – joskus tahtomattaankin – aiheuttaa lapselle ulkonäköpaineita.

– Erilaiset ulkonäköön kohdistuvat kommentit jäävät hyvin lasten mieleen ja voivat varastoitua sinne pitkäksikin ajaksi. Myös hyvin ulkonäkökeskeiset vanhemmat voivat tahtomattaankin tuottaa lapselle paineita, Lähde sanoo.

Omat vanhemmat ja muut läheiset aikuiset ovat lapsille tärkeitä esikuvia ja ihailun kohteita, myös ulkonäöstä puhuttaessa.

– Erityisesti äidin käyttäytyminen ja esimerkki voi antaa mallia niin hyvässä kuin pahassa. Esimerkiksi äidin jatkuva ja äänekäs painontarkkailu voi välittyä lapselle. Toisaalta, etenkin varhaisnuoruudessa, lapset myös ottavat etäisyyttä vanhempiin ja kritisoivat näitä herkästi.

Tutkijan mielestä tärkeää olisikin, että lapsi saisi sekä kotoa että koulusta myönteisen minäkuvan rakennusmateriaalia: rakkautta, huolenpitoa sekä onnistumisen ja osallistumisen kokemuksia. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic