Uutiset

Viikon puheenaihe: Kasviksista ja kalasta karsitaan helpoimmin

Pienituloisista parhaassa tilanteessa ovat ne, jotka osaavat laittaa ruokaa itse.

– Odottelen, josko Plussa-kortin saisi taas joskus ilmaiseksi, sitten saisi hyödynnettyä plussatarjouksiakin, Satu Vyyryläinen sanoo.

Pieni budjetti ja korkeat hinnat panevat ihmiset käyttäytymään kurinalaisesti ja tekemään tarkkoja valintoja.

Riitta esimerkiksi kertoo kieltäytyvänsä viinirypäleistä, luumuista ja päärynöistä niiden kalleuden takia.

– Joskus, kun oikean haluan herkutella, ostan palan vesimelonia enkä katso hintaa, hän sanoo.

Myös kotimainen kurkku jää talviaikaan ostamatta, kotimaisista tomaateista sen sijaan hän ei suostu tinkimään. Kesällä rahatilannetta helpottaa, kun vihanneksia ja juureksia saa kasvamaan omalle aarin kokoiselle palstalle.

Satu Vyyryläinen taas noudattaa tiukkaa suunnitelmallisuutta kauppakierroksellaan: maidot, leikkeleet, jogurtit ja lihatarjoukset ja raejuusto haetaan Lidlistä, ruisleipä ja monet säilykkeet S-Marketista, kissanruoka Tarjoustalosta ja K-kaupasta lähinnä vain tarjoustuotteet.

– Odottelen, josko Plussa-kortin saisi taas joskus ilmaiseksi, sitten saisi hyödynnettyä plussatarjouksiakin.

Satasella kolmen hengen ruuat
Suunnitelmallisuus ja tarkka harkinta nousivat esille myös Suomen Kuluttajaliitto ry:n teettämässä tutkimuksessa, jossa tutkittiin, miten niukat rahavarat vaikuttavat pienituloisten kuluttajien ruokavalintoihin.

– Eräskin haastateltava kertoi tekevänsä sadalla eurolla kuukaudessa kolmen hengen ruuat, tosin kasviksia ja hedelmiä ruokavalio ei paljon sisältänyt. Se on mahdollista, mutta silloin budjetti täytyy suunnitella todella tarkkaan ja taitojen täytyy olla aika hyvät, kertoo elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi Suomen Kuluttajaliitosta.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että pienituloisissa perheissä ruokaa haaskataan ja heitetään vähemmän roskikseen kuin hyvätuloisissa perheissä. Lapsiperheissä vanhemmat taas tinkivät omasta syömisestään, jotta lapset saisivat tarvitsemansa.

Mahdollisuuksia ei aina nähdä
– Pienituloiset kokevat itsensä paljon huonompikuntoisiksi kuin ne, joilla on paljon rahaa käytettävissään. Pienet tulot myös vaikuttavat valintoihin: syödään vähemmän hedelmiä, kasviksia, kalaa ja käytetään enemmän muun muassa makkaraa, Marniemi summaa.

Tutkimus osoitti, että pieni ostovoima myös lamaannuttaa ihmisiä.

– Ei nähdä mahdollisuuksia, vaikka niitä olisi. Lisäksi suositukset ja keskustelu ruoasta koetaan epämääräiseksi. Itse ajattelin, että pienet tulot aiheuttavat ruokataakan. Pitäisi, mutta kun ei pysty, Marniemi sanoo.

Kodin merkitys heijastuu pienituloisten elämään vahvasti. Jos lapsuudenkodissa on totuttu valmistamaan itse ruokaa, tehdä sitä itse ja tällöin sitä myös osataan tehdä itse.

– Esimerkiksi kalaa ei osata käsitellä ja valmistaa itse. Kalaa saa toisinaan ihan edullisestikin, mutta jos sitä ei osata valmistaa, se jää ostamatta. (HäSa)