Uutiset

Viikon puheenaihe: Kirkkopuisto kutsuu, kun koulut päättyvät

Mitä yhteistä on vapulla, uudenvuodenaatolla ja koulujen päättäjäisviikonlopulla?

Se, että näinä ajankohtina kaupungilla liikkuu erityisen paljon alaikäisiä humalaisia. Koulujen lukukauden päättäjäisviikonloppu, joka on muuten ensi viikonloppu, houkuttelee kaduille erityisesti peruskoulunsa nyt päättäviä yhdeksäsluokkalaisia.

– Nuorten juominkikalenterissa se on vuoden kohokohta, huokaisee kaupungin nuorisotyöntekijä Peter Petro.

Kyseessä on ikuisuusongelma, ja Peter Petron mukaan nuorten juopottelu onkin samalla tolalla kuin aikaisemminkin.

– Huolestuttavinta ehkä on, että väkeviä alkoholijuomia on liikkeellä paljon, erityisesti näinä kolmena suurena juhlapäivänä. Nuorilla näyttää olevan myös käsitys, että kun alkoholia on, sitä pitää olla paljon, esimerkiksi mäyräkoiran verran. Määrät ovat kasvaneet paljon.

– Jos 15-vuotiaalla on 24 tölkkiä ja suunta on Kirkkopuistoa kohti, niin eihän sitä raavas mieskään kestä. Nuorille tuntuu olevan myös ihan sama, mitä pullossa on.

Puisto vetää puoleensa iäkkäämpiäkin
Nuoret julkijuopottelijat kokoontuvat lähinnä Kirkkopuistoon tai torille. Valtaosa pullojen kanssa liikuskelevista on yläkouluikäisiä, hyvin harvinaista on, että joukosta tavataan alakouluikäisiä.

– Kirkkopuistoon hakeutuu aina myös täysi-ikäisiä, noin pari-kolmikymppisiä. Aina kun heitä siellä näkee, tulee mieleen, että mitkähän on motiivit. Että mitä aikuiset ihmiset sieltä 15-16-vuotiaiden joukosta hakevat, Petro sanoo.

Oma ja viime aikoina yleistynyt ilmiönsä on, että nuoret vuokraavat täysi-ikäisen tutun välityksellä paikan bileiden pitoa varten. Kekkereistä tiedotetaan Facebookin kautta, ongelmana vain on, että kemut eivät tahdo pysyä aisoissa, vaan houkuttelevat kutsumattomia vieraita paikalle. Myös alkoholi ja erilaiset pillerit saattavat kuulua kuvaan.

– Parolan työväentalo, Idänpään torppa, Hämeen Suoja. Näitä tapauksia on ollut kuukausittain. Vähän kyllä peräisin tilojen vuokraajankin vastuuta, että katsoisivat, mihin tarkoitukseen paikkaa vuokraavat.

Välittäminen on rangaistavaa
Tulevaan viikonloppuun on varauduttu usealla tavalla. Kaupungin nuorisotoimi rohkaisee nuoria juhlimaan päihteittä järjestäessään jo perinteeksi muodostuneen Kesälomaexpress-tapahtuman Linnapuistossa.

Kaupoissa ja kioskeissa on tarkoitus olla erityisen tarkkana koko kuluva viikko, sillä Etelä-Suomen aluehallintovirasto elvyttää nelisen vuotta sitten viimeksi järjestetyn Näytä paperit -kampanjan.

– Kampanjajulisteita kiinnitetään kauppojen seinille ja oviin. Tavoite on, että 23-25-vuotiaita selvästi nuoremmilta kysytään papereita tehostetusti. Nostetaan ikäkynnystä sen verran ylemmäs, että seula olisi kunnolla tiivis, sanoo tarkastaja Kimmo Temonen.

Kokemus on osoittanut nuorten pyrkivän alkoholiostoksille erityisesti koulujen loppumista edeltävänä viikonloppuna. Tarkastaja Temonen pitää alaikäisille myyntiä suurempana ongelmana kuitenkin alkoholin välittämistä alaikäisille.

– Osalla on epätietoisuutta jopa siitä, että alkoholin välittäminen myös omille lapsille on samalla tavalla sanktioitava ja rangaistava teko kuin muukin välittäminen.

Alkoholin välittäminen alaikäisille koetaan suureksi ongelmaksi, valvonta sen sijaan on hankalaa.

– Jos perjantaina ja lauantaina lähdetään valvontaa tekemään, niin aina joitain kiinnijääntejä tapahtuu. (HäSa)

Nuokkarilla puhaltavat kaikki
Nuorisotila Pesässä on ennen iltakahdeksaa suorastaan harras tunnelma. Suurin osa porukasta on liimaantunut television ääreen seuraamaan Salattuja elämiä. Toisessa huoneessa pelataan biljardia.

Nuokkarin ovet ovat perjantaisin auki kello 23:een. Kaikki kävijät puhallutetaan, linja on ehdoton.

– Ihan hyvä vaan. Eivät tule tänne riehumaan, tuumaavat 15-vuotias Eetu Alho, 13-vuotias Leevi Hassinen ja 14-vuotias Vili Selenius.

Pojat tietävät useita ikätovereitaan, jotka tapaavat heilua viikonloppuisin Kirkkopuistossa. Kännipäiten tehdyistä tyhmyyksistä kuulevat nekin, jotka eivät harrasta kaupungilla iltaisin notkumista. Kolmikko ei moista toimintaa pidä järkevänä, vaikka kaverit ovatkin kavereita.

– Pitäisi jaksaa odottaa se 3-4 vuotta, sanoo Alho.

Keskustassa kännätään julkisesti
Kello lähentelee puolta yhdeksää, perjantai-ilta Hämeenlinnan torilla on harmaa ja tuulinen. Juomat ja juojat ovat esiintymislavan reunalla rehvakkaasti esillä, kaikkien kaupunkilaisten nähtävillä.

Kun toimittaja esittäytyy, katoavat lonkerotölkit kiireesti nuorten taa. Nimistä ei ole puhetta, vaikka vanhemmat muka tietävät. Ja ehkä tietävätkin.

Nyt juhlitaan 16-vuotiaan tytön syntymäpäiviä. Porukkaa on kourallinen, kaikkien ei tarvitse ottaa potkua tölkistä. Tällä kertaa juomat on hakenut kaveri, joka hänkään ei ole täysi-ikäinen.

– Joskus haetaan itse. Kyllä sitä saa, kun vaan itsevarmasti kävelee ostamaan. Ihan mistä vaan, vakuuttaa juhlakalun 17-vuotias kaveri.

Alkoholia tytöt kertovat käyttävänsä joskus, lähinnä juhlapäivinä. Juomat maksetaan viikkorahoista.

– Kotiin saa mennä, kunhan ei herätä äitiä. Siksi pitää mennä ennen kymmentä tai seuraavana päivänä, tyttö nauraa.

Porukka väittää vanhempien tietävän nuortensa alkoholinkäytöstä.

– Ne haluu tietää mistä sitä on saanut, mutta ei muuta.

Tyttöjen seurassa istuvalla 17-vuotiaalle nuorukaiselle juomat hakee äiti.

– Minimi on 12-pack.

Ensimmäisen kokeilukerta on kaikilla ollut 14 vuoden kieppeissä. Joku tarjosi ja nämä päättivät maistaa.

– Päättäreinä otetaan niin, että kontataan kotiin, uhoaa joku.

Päivän lehti

22.1.2020