Uutiset

Viikon puheenaihe: Poliisi ja seurat kustantavat kiihkofanien pelleilyn

Muutamien humalaisten huutelijoiden paimentamiseen tarvitaan kymmeniä poliiseja. Fanien mielestä kyse on virkavallan ylilyönnistä, ei väkivaltaisen kannattajakulttuurin rantautumisesta Suomeen.

FC Hämeenlinnan syksyn ykkösdivisioonaotteluissa HIFK:ta ja FC Lahtea vastaan on satunnainen katsoja päässyt aistimaan kansainvälistä jalkapallotunnelmaa, niin hyvässä kuin pahassa. Vierailijoiden faniryhmät kuuluvat Suomen äänekkäimpiin, mutta myös virkavaltaa tarvitaan usein kaitsemaan alkoholin, lippujen ja soihtujen kanssa elämöiviä kannattajia.

FC Lahden varmistaessa nousunsa Veikkausliigaan viikko sitten lauantaina, Kaurialan stadionilla nähtiin varsin suurimittainen poliisioperaatio, jota monet tavalliset katsojat hämmästelivät.

– Siellä oli melkein 30 poliisia ja ainakin kymmenkunta autoa. Kaikki eivät olleet edes kentällä, vaan pidimme vielä varavoimia lähistöllä, jos tarvetta olisi tullut, kertoo Kanta-Hämeen poliisin valvonta- ja hälytysyksikön komisario Tarja Lindstedt.

– Taustalla oli tiedustelutietoa siitä, että näiden tiettyjen ryhmien jäsenet ovat toistuvasti tehneet katsomoissa ilkivaltaa ja tappeluita on ollut ennen ja jälkeen pelien. Kyseessä oli tärkeä peli ja juhlinnan odotettiin olevan sen mukaista, Lindstedt perustelee.

Poliisi myös kuvasi lahtelaisryhmän, joka kutsuu itseään ”Lahiapinoiksi”, toimintaa kahdella kameralla koko ottelun ajan.

– Se on yleinen käytäntö, jonka avulla pyritään tunnistamaan häiriöiden aiheuttajat mahdollisessa esitutkinnassa. Tämän ottelun osalta ei aloiteta tutkintaa, komisario kertoo.

Provosointia
Lahtelaisfanit provosoivat ketjuksi vieraskatsomon eteen asettuneita poliiseja läpi ottelun laulamalla muun muassa poliisimurhaaja Steen Christensenin nimeä ja kuinka ”kohta juostaan kentälle”. Loppuvihellyksen soitua muutama hassu yrittikin, mutta poliisi taklasi heidät nopeasti tehokkaasti tantereeseen.

Poliisin vahva läsnäolo esti mahdolliset häiriöt, mutta hintalappu yhteiskunnalle oli kova.

– Tarkkoja euromääriä en tiedä, mutta kyllähän se maksaa jo palkkoina tuhansia euroja, kun oli vielä lauantaipäivä ja erityiskorvaukset, komisario Lindstedt arvioi.

Hänen mukaansa poliisia tarvitaan urheilutapahtumissa.

– Lähtökohta tietysti on, että tapahtuman järjestäjä vastaa järjestyksenvalvonnasta. Normaalisti poliisi ei osallistu näin vahvasti. Näistä muutamista riskiotteluiksi luokitelluista tapahtumista on käyty keskustelua jo keväällä, komisario kertoo.

Kaksipiippuista
Kuluja koituu runsaasti myös järjestävälle seuralle.

– Meillä oli näissä kahdessa ottelussa tuplasti järjestysmiehiä. Lähes koko ottelutapahtuman tuotto kului varautumiseen, huokaa FC Hämeenlinnan toimitusjohtaja Arto Viljanen.

Intohimoisten kannattajaryhmien, niin sanottujen ultrien, yleistyminen myös Suomessa on Viljasen mukaan iso haaste jalkapallolle.

– Kieli keskellä suuta täytyy edetä. Ryhmät tuovat tarvittavaa väriä katsomoon. Mielestäni esimerkiksi HIFK:n Stadin kingit ovat hyviä. Lahden ryhmän värikkyys ei ole ehkä ihan niin positiivista ollut, Viljanen muotoilee.

– Toisessa vaakakupissa sitten on vaikutus lapsiperheiden ja muun yleisön viihtyvyyteen otteluissa. Heitä tarvitsemme vielä enemmän.

Viljanen toteaa, että on joskus itsekin isänä saanut kuunnella korvat punaisina joitain huutoja.

– Toisaalta, vaikka ne huudot eivät ole aina miellyttäviä, niin nykyaikana lapset törmäävät vastaavaan kielenkäyttöön muuallakin kuin jalkapallo-otteluissa.

FC Hämeenlinna on käynyt Viljasen mukaan hyvää dialogia oman faniporukkansa, Pioneeriryhmän kanssa.

– Heidän osaltaan en ole törmännyt minkäänlaisiin ylilyönteihin. He osaavat kannustaa oikein, eivätkä keskity muiden nälvimiseen, Viljanen kehuu.

Se Viljasta turhauttaa, että FC Hämeenlinna sai kaikesta varautumisesta ja järjestelyistä huolimatta sakkoja Palloliiton kurinpitovaliokunnalta HIFK:n faniryhmän sytyttämien soihtujen takia.

– Meillä ei ole värkeissä varaa yhtään parempaan kontrolliin, kaikki on tehty ohjeiden mukaan.

Myös HIFK:ta sakotettiin, sillä Palloliiton mukaan seurat ovat vastuussa faniensa käytöksestä. Lahti-ottelun tapahtumia ei ole vielä käsitelty.

Aineelliset vahingot kahdesta riskiottelusta jäivät muutamaan palaneeseen ja rikottuun kuppi-istuimeen. (HäSa)

”Turha puhua huliganismista”
FC Hämeenlinnan Pioneeriryhmään kuuluva jalkapallofani Joonas Korhonen pitää virkavallan toimintaa FC Lahti -ottelussa ”ylilyöntinä”.

– Lahtelaisten bussi oli kuulemma pysäytetty vielä kotimatkalla Tuuloksessakin. Enpä tiedä, mitä he olisivat aiheuttaneet, vaikka kentällä ei olisi ollut yhtään poliisia. Jos joku haluaa mennä kentälle juhlimaan liiganousua, niin saa minun mielestäni mennä.

– Kävin moikkaamassa paria tuttua pelin jälkeen ja ihan rauhallisilta vaikuttivat. Poliisi valittaa, ettei ole määrärahoja, mutta tällaiseen näyttää riittävän.

Komisario Tarja Lindstedt kieltää, että poliisi olisi pysäyttänyt lahtelaisten bussin kotimatkalla.

– Se oli heidän oma päätöksensä.

Ilmeisesti poliisi kuitenkin esti saattoreissulla joidenkin henkilöiden pääsyn kauppakeskukseen.

Normaaleja ylilyöntejä
Joonas Korhosen mielestä suomalainen fani ei ole huligaani. Väkivaltaan hän on törmännyt vain parissa yhteydessä.

– Suomi-Venäjä-maaottelussa venäläiset kävivät kimppuun, kun kuljimme stadionille. Silloin poliisi ei reagoinut tapahtuneeseen.

– Toisen kerran porilaiskannattajien kanssa tuli pientä kahnausta Kaurialassa, kun he tulivat meidän katsomoon huutelemaan, Korhonen muistaa.

Hänen mielestään futismatseissakin tapahtuvia ”normaaleja ylilyöntejä” voi sattua ihan missä tahansa.

– Turha siinä on puhua mistään huliganismista. Parempi se on kuitenkin purkaa tunteensa huutamiseen katsomossa kuin pätkiä vaimoa turpaan kotona.

– Kuka meistä nyt aina niin fiksusti muutenkaan käyttäytyisi? Korhonen kysyy.

Netti-tv vei vieras­yleisön jääkiekosta
Jääkiekon puolella vierasfanien aiheuttamat haitat ovat vähentyneet viime vuosina. Syy lienee siinä, että fanien matkustaminen on vähentynyt radikaalisti.

– Valitettavasti. Otteluiden kattava nettitelevisiointi näkyy selvästi ja HPK on yksi suurimmista kärsijöistä. Logistinen sijaintimme on sellainen, että tänne on ollut helppo tulla vähän joka paikasta, HPK:n toimitusjohtaja Risto Korpela valittelee.

Korpelan mukaan silti tiettyjä joukkueita vastaan joudutaan varautumaan tavallista tarkemmin.

– Lähinnä ne ovat nämä Ultras-jutut, jotka ovat aiheuttaneet vaikeuksia.

Korpela ei halua nimetä ryhmiä, mutta yleisessä tiedossa on, että ”värikkäimmät” kannattajat ovat Helsingin Jokereilla ja Lahden Pelicansilla.

Viimeisen kerran HPK:lla on ollut ongelmia muutama vuosi takaperin Jokereiden faniryhmän kanssa, kun nämä rikkoivat hallissa paikkoja muutaman tuhannen euron edestä. HPK sai lopulta perittyä korvaukset, kun faniryhmä keräsi sisältään kolehdin. Nykyään Jokeri-fanit ovat taas tervetulleita Rinkelinmäelle.

Korpelan mukaan fanien kielenkäytöstä ja käyttäytymisestä tulee palautetta ”satunnaisesti”.

– Se on ihan ymmärrettävää, ihmiset ovat maksaneet sisäänpääsystä, eikä täysin ruokotonta käytöstä tarvitse suvaita. Valitettavasti kaikkiin huutoihin ei voi, eikä ehdi puuttua.

– Linja on se, että jos vikakäyttäytyminen on uhkaavaa tai väkivaltaa lietsovaa, henkilö poistetaan hallista, Korpela kertoo.