Uutiset

Viikonloppuna sää lämpenee koko maassa – Sunnuntaina voidaan yltää lähelle 30 astetta

Aurinkoinen ja lämmin sää jatkuu ainakin ensi viikon alussa.
Vanajavesi voi houkutella uimareita viikonlopun lämpimillä keleillä. Kuva: Mikko Soini

Viikonloppuna sää lämpenee koko maassa. Ilmatieteen laitoksen mukaan maan länsiosassa mitataan lauantaina mahdollisesti hellelukemia. Sen sijaan maan itä- ja pohjoisosa jää 20 asteen tuntumaan.

Maan itäpuolella oleva matalapaine tuo Itä-Suomeen lauantaiaamuna kuurosateita, jotka kuitenkin harvenevat päivän mittaan.

Sunnuntai on vielä lauantaita lämpimämpi.

Etelä-Lappia myöten maassa voi olla laajemmalti hellettä. Ylimmillään lukemat yltävät yli 25 asteen maan länsiosassa. Ennusteen mukaan Itä-Suomessa lämpötila voi kuitenkin alle jäädä alle hellerajan.

Yksittäisissä paikoissa voidaan sunnuntaina yltää lähelle 30 astetta korkeapaineen vahvistuessa.

Kuurosateet siirtyvät sunnuntaina maan itäosasta Pohjois-Lappiin. Kuurosateiden lisäksi Pohjois-Lapissa voi myös ukkostaa. Lämpötilat nousevat silti yli 20 asteen, mutta jäävät 25 asteen rajan alapuolelle.

 

Ensi viikon alku näyttää poutaiselta

Myös ensi viikon alku näyttää jatkuvan lämpimänä.

–  Ruotsin puolella kummittelee sateita, jotka voivat yltää maanantaina maan lounaisosiin Ahvenanmaalle ja saaristoalueelle, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Suomessa on kuitenkin laajalti poutaista ja aurinkoista, ja lämmöstä saadaan nauttia. Maanantai ja tiistai ovat hyvinkin lämpimiä päiviä. Lounaaseen ja osin Etelä-Suomeen on annettu hellevaroituksia näille päiville.

Karuston mukaan jopa 30 asteen lämpötiloja on hankala kieltää, jos lämpöputki saadaan.

–  30 astetta voi olla ihan mahdollinen, Karusto sanoo.

Ensi viikon keskiviikko näyttää alustavasti siltä, että sää voi väliaikaisesti viiletä koko maassa. Heinäkuun alkupuolen kaltaisiin viileisiin lukemiin lämpötilat tuskin tippuvat, Karusto sanoo.

Maan pohjois- ja keskiosiin voi tulla keskiviikkona viilentäviä sateita. Ihan pohjoisimmassa Lapissa ei helteistä nautita. Etelässä sateilta todennäköisesti vältytään.

Asiasanat

Päivän lehti

20.2.2020