Uutiset

Viikonloppupizza kelpaa krapulattomallekin

Oreganon tuoksu tulvahtaa vastaan ovenavauksen hujauksessa Hämeenlinnan keskustassa. Pizzaa ja kebabia kokkaava Tekes-ravintola Keskustalossa on kello yhdeltätoista lauantaiaamupäivänä tyhjä.

Vastapäättynyt tipaton tammikuu ei ilmeisesti näy kohonneena aamupäiväpizzojen tarpeena.

Mutta hetkinen. Keittiöstä leijuu ruokaisa tuoksu, vaikka paikalla ei häily asiakkaan varjoakaan.

Yrittäjä Heiman Khezri ja Abdurrahim Akan ovat juuri paistaneet erän pizzoja. Ne höyryävät laatikoissaan. Parhaillaan Akan kokoaa kebabannosta.

Ei ihme, ettei väsyneitä näy. He ovat kotona odottamassa ruokakuljetusta.

– Viikonloppuisin kotiinkuljetuksia on aika paljon, Khezri hymyilee.

Tammikuun tipattomuus ei pizzamarkkinoilla juuri näy. Khezri sanoo tammikuun alun olleen rauhallinen, mutta ylipäätään pizzeriassa näkyy ennen kaikkea viikonlopun lähestyminen. Päällystettyjä taikinalättyjä alkaa mennä kiihtyvällä vauhdilla keskiviikosta alkaen. Myös tipattomana aikana.

Joka viikonloppu eri sesonkiaika

Popinon tarjoilijaa Maritta Hännistä ja pizzakokkia Päivi Sääskilahtea naurattaa. Tipattoman tammikuun äkkivaihtuminen pizzamenekkiin, no johan on ajatus!

– Meillä ei kyllä ole koko tipaton näkynyt millään lailla, Hänninen sanoo.

– Tammikuusta on kyllä kulunut vasta aika vähän aikaa, hän lisää.

Myöskään Kaurialassa sijaitsevan Topkapin isäntä Bayram Mese ei näe pizzamenekissä kovin suurta eroa muihin vuodenaikoihin sikäli, että häneltä muun muassa tilataan säännöllisesti syötävää vieressä sijaitsevaan pubiin, Vasalliin.

Huuruisen kylmänä lauantaipäivänä Topkapissakin on autiota. Ikkunoista näkyy, kuinka ihmisiä luikkii kaduilla harvakseltaan läpi hileisen poutasään.

– Pizzeria alkaa viikonloppuisin täyttyä joka kerta vähän eri aikaan. Joskus sesonki alkaa puoliltapäivin, joskus yhdeltätoista, toisinaan yhdeltä, Mese kertoo.

Pakkaspäivänä ulkoilmaan luultavasti uskaltaudutaan vasta empimisen jälkeen.

Suolaa, suolaa, vieläkin suolaa

Kaikkien kolmen ravintolan ruoka-ammattilaiset tietävät, millä huteraoloinen asiakas mieluiten pizzansa täyttää.

– Suolaisella. Salamia, kinkkua. Se kuulemma auttaa, nauraa Heiman Khezri.

-Suuri osa ottaa vielä pizzan seuraksi ison oluen. Huuhtomaan ruoan alas, hän jatkaa.

Popinon Päivi Sääskilahti listaa salamin lisäksi homejuuston, kinkun ja anjoviksen. Eli suolaa, suolaa täälläkin.

– Usein pizzasta vielä halutaan puolet mukaan, kun ei jaksetakaan syödä, Maritta Hänninen tietää.

Bayram Mesen asiakkaat lääkitsevät oloaan jauhelihan lisäksi valkosipulilla. Herkkusienetkin ovat kovaa kamaa. (HäSa)

Päivän lehti

25.5.2020