Uutiset

Viileän ja lämpimän kontrasteja

kuvataide

Kim Kylmälä, Maalauksia Taidegalleria Ripustuksessa, Rauhankatu 11, Hämeenlinna. Näyttely on avoinna 9.3.2007 saakka tiistaista perjantaihin klo 12-17. Taiteilija on paikalla sunnuntaina 4.3.2007 klo 12-15.

Taidegalleria Ripustuksessa esillä olevien Kim Kylmälän (s. 1960) akvarellien ripustus näyttää tarkkaan harkitulta. Gallerian kadunpuoleisessa huoneessa teokset ovat enimmäkseen viileän sinisävyisiä, joukossa yksi keltaoranssi ja muutama punaiseen vivahtava teos.

Peremmällä teosten värit lämpenevät, mutta niiden mukana on kontrastina yksi kylmäsävyinen työ. Aivan näin yksioikoisesti ei Kylmälän teoksia voi tosin tarkastella, sillä jo yksi akvarelli sisältää lukemattoman määrän erilaisia värisävyjä ja -kontrasteja.

Kylmälän teokset eivät ole perinteisiä akvarelleja. Ne näyttävät enemmän paksuilla guassi- ja pastelliväreillä tehdyiltä töiltä. Akvarelleja ne kuitenkin ovat. Kylmälä tosin käyttää teoksissaan akvarellikyniä ja -liituja.

Hän muokkaa paperia omintakeisilla tavoilla. Teoksissa vaihtelevat tasaiset ja rosoiset pinnat. Joskus niissä voi olla jopa reikä. Akvarellit luovat kolmiulotteisen illuusion, sillä ne on asetettu vitriinikehyksiin puoli senttiä irti taustasta. Näin niille muodostuu pieni varjo ja ne näyttävät paperia kovemmalta aineelta.

Teosten muodot rikkovat rajoja

Kylmälä rikkoo rajoja teostensa muodoilla, mikä voi aluksi vaikuttaa tarkoitushakuiselta. Toisaalta hänen teoksiaan olisi vaikea kuvitella perinteisinä, suorakaiteen muotoisina maalauksina.

Työt ovat abstrakteja. Niissä on pieniä elementtejä, jotka muodostavat lähes loputtomasti yksityiskohtia. Pinnoilta löytyy pieniä väripilkkuja, viivoja ja luonnonmuotoja läheneviä tekstuureja. Värikerroksia on useita ja akvarellikynillä ja -liiduilla työstetyt pinnat ovat eläviä.

Muutamat teosnimet viestivät, että akvarelleilla on kiinnekohtia luontoon ja vuodenkiertoon. Enemmän ne kertovat kuitenkin tunteista ja tunnelmista. Teokset ilmentävät esimerkiksi kumppanuutta, kamppailua ja kaipuuta.

Värikylläisiä yksityiskohtia

Yksi parhaita piirteitä Kylmälän akvarelleissa on niiden värikylläisyys ja pienet yksityiskohdat. Teosten pienen koon vuoksi niiden viereen pitää malttaa hetkeksi pysähtyä, mutta se kannattaa, sillä jo lyhyen tarkkailun jälkeen niistä avautuu uusia maailmoja.

Kylmälä on opiskellut 1980-luvun alussa Vapaassa Taidekoulussa muun muassa Carolus Enckellin oppilaana. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Kirsi Kaunisharju

Päivän lehti

19.1.2020