Uutiset

Viime talven lumista kiistellään vielä elyssä

Kiista lumenajosta Rautatienkadulta on edennyt kanteluna Hämeen ely-keskukseen. Itse ongelmahan on toistaiseksi poistunut kevään myötä.

Hämeenlinnan ympäristö- ja rakennuslautakunta kuitenkin antoi keskiviikon kokouksessaan ely-keskukselle selvityksen siitä, miksi Rautatienkadulle kuluneena talvena pääsi kertymään lunta niin paljon.

Rautatienkadulla asuva yksityishenkilö on valittanut kolmen talven ajan siitä, että kaupunki ei huolehdi lumen kuljettamisesta pois katualueelta. Hänen mukaansa kaupunki säännöllisesti auraa kiinteistöliittymät umpeen. Lisäksi kevyen liikenteen väylät ovat olleet lumen vallassa, koska aurat heittävät lumet ajoradalta kevytväylien käyttäjien harmiksi.

Kantelun tekijä on reklamoinut tästä asiasta useana vuonna kaupungille, mutta parannusta ei ole tapahtunut. Siksi hän helmikuussa tekikin kantelun ely-keskukseen vaatien lumien kuljettamista pois ja sitä, ettei kiinteistöliittymiä aurata umpeen.


Lumenajo tuli kalliiksi

Yhdyskuntarakenteen hoito- ja kunnossapitopalvelut on selittänyt asiaa laajasti.

Selityksen mukaan kaksi viimeksi kulunutta talvea ovat olleet todella poikkeuksellisia. Tavallisena talvena, jollainen viimeksi oli 2008-2009, rahaa kuluu talvikunnossapitoon noin 2,3 miljoonaa euroa. Päättyneenä talvena sitä meni 2,7 miljoonaa, eivätkä kaikki laskut ole vielä tulleetkaan.

Lunta kuljettiin kaduilta ennätysmäärä, arviolta noin 30 000 kuormaa. Selvityksen mukaan Rautatienkadulta lunta on kuljettu pois ainakin joulukuun alussa, pari kertaa helmikuussa ja kerran maaliskuussa.

Kadut on kuitenkin asetettu kiireellisyys- ja tärkeysjärjestykseen liikennemäärien mukaan.

Rautatienkatu ei kuulu kaikkein vilkkaimpiin katuihin.

Ympäristö- ja rakennuslautakunta katsoo kunnossapitopalvelujen panostaneen poikkeuksellisen lumisena talvena huomattavasti normaalia enemmän lumenpoistoon.

Lautakunnan näkemyksen mukaan kantelu ei anna aihetta enempiin toimiin. (HäSa)

Päivän lehti

19.1.2020