fbpx
Uutiset

Viime vuosi oli mittaushistorian toisiksi lämpimin, päättynyt vuosikymmen kaikkein kuumin – Suomalaisasiantuntija: Luvassa sään ääri-ilmiöitä ja 3–5 celsiuksen nousu

Viimeiset viisi vuotta ovat kaikki mittaushistorian kuumimpia. Maailman ilmatieteen järjestö WMO kertoo, että lämpeneminen on jo lisännyt sään ääri-ilmiöitä, nostanut merenpinnan ennätystasolle, pienentänyt jäätiköitä ja aiheuttanut happamoitumista.
Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas puhui Madridin ilmastokokouksessa joulukuussa. Taalas sanoo sään ääri-ilmiöiden jatkuvan tiheänä nyt alkaneella vuosikymmenellä. Kuva: J.J.GUILLEN
Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas puhui Madridin ilmastokokouksessa joulukuussa. Taalas sanoo sään ääri-ilmiöiden jatkuvan tiheänä nyt alkaneella vuosikymmenellä. Kuva: J.J.GUILLEN

Vuosi 2019 oli maapallolla mittaushistorian toiseksi lämpimin vuosi.

Päättynyt vuosikymmen taas oli selvästi lämpimin, mitä on koskaan mitattu.

Uusista mittaustuloksista raportoivat Yhdysvaltain avaruushallinto NASA ja YK:n alainen WMO eli Maailman ilmatieteen järjestö.

Vuosi 2020 jatkuu ilmaston suhteen samanlaisena kuin päättynyt vuosi, sanoo WMO:n suomalainen pääsihteeri Petteri Taalas. Hän listaa viime vuoden tapahtumista esimerkiksi Australian valtavat maastopalot, joita kiihdytti Australian historian kuumin ja kuivin vuosi.

– Odotettavissa on valitettavasti paljon äärimmäisiä sääilmiöitä tänä vuonna sekä tulevina vuosikymmeninä. Niitä ruokkivat ennätyksellisen suuret määrät kasvihuonekaasuja, jotka sitovat lämpöä ilmakehään, Taalas sanoo WMO:n tiedotteessa.

Muita lämpenemisen jo havaittavia seurauksia on WMO:n mukaan esimerkiksi ennätyskorkealla oleva merenpinta, pienenevä jääpeite, valtamerien lämmennyt vesi ja happamoituminen.

Seuraava vuosikymmen ollut 80-luvulta lähtien aina edellistä lämpimämpi

Viimeiset viisi vuotta ovat kaikki mittaushistorian lämpimimpiä, WMO kertoo.

Päättyneen vuosikymmenen keskilämpötila on samalla lämpimin, mitä on mitattu.

1980-luvulta lähtien jokainen seuraava vuosikymmen on aina ollut edeltävää lämpimämpi. WMO odottaa kehityksen jatkuvan, koska lämpöä sitovia kasvihuonekaasuja on ilmakehässä ennätyksellisen paljon.

WMO:n pääsihteeri Taalas sanoo, että vuotuinen globaali keskilämpötila on noussut noin 1,1 celsiusastetta esiteollisesta ajasta lähtien ja valtamerten lämpötila on nyt ennätyskorkealla.

– Nykyisellä hiilidioksidipäästöjen uralla ilmasto lämpenee 3–5 astetta kuluvan vuosisadan loppuun mennessä, Taalas toteaa.

Viime vuoden toiseksi korkeimpia lämpötiloja kuumempaa on ollut vain vuonna 2016. Vuoden korkeita lämpötiloja kiihdytti tavallista selvästi voimakkaampi El Niño -ilmiö, joka nostaa Tyynen valtameren pintalämpötiloja.

Moderneja ilmastomittauksia on tehty vuodesta 1850 lähtien.

Menot