fbpx
Uutiset

Viimeinen on HYK:ssä kevään sana

Hämeenlinnan yhteiskoulun lukiossa (HYK) on jo vietetty viimeinen joulujuhla ja järjestetty viimeinen vanhempainilta. 133-vuotiaan koulun historia päättyy kuluvan lukukauden lopussa.

-Näitä viimeisiä tulee vastaan tuon tuostakin, toteaa rehtori Pieta Tukkimäki-Hildén.

Lukion oppilaat saivat joulun alla tiedon siitä, kumpaan kouluun he siirtyvät, Lyseoon vai Kaurialan lukioon. Opettajistakin osa jo tietää tulevan työpaikkansa, mutta muutaman kohdalla asia on vielä kesken.

-Olen iloinen, että opiskelijasijoittelu saatiin tehtyä kivuttomasti. Kaikki pääsivät sinne, mihin halusivatkin. Ensi vuoden abeista kolmannes menee Kaurialaan, loput Lyseon lukioon. Nyt ensimmäistä vuotta lukiossa olevat sen sijaan siirtyvät kaikki Lyseoon.

Lyseossa jatkaa toimintaansa myös HYK:n lukion luovan yrittäjyyden linja, jolle lukioon pyrkivät voivat hakea yhteishaussa.

Oppilaiden sijoittumistoiveissa painoivat koulumatkan pituus sekä se, missä kaverit ovat. Koska suurin osa hykkiläisistä asuu kaupungin itäpuolella, matka Lyseolle on lyhempi kuin Kaurialaan.

-Aika surkein mielin olen. Olisin halunnut käydä ylioppilaaksi asti täällä, kertoo Lyseoon siirtyvä ensi vuoden abi Saku Kuusela.

-Mieluummin olisin tänne jäänyt, vaikka on mulla Lyseollakin kavereita, kertoo puolestaan nyt ensimmäistä vuotta lukiossa opiskeleva Linda Kukkonen.


Työyhteisöä tulee ikävä

HYK:n lukion opettajien yt-neuvottelut ovat käynnissä. Lukion omia ja perusasteen kanssa yhteisiä opettajia on yhteensä viitisentoista.

Valtaosa pelkästään lukion viroissa olevista opettajista siirtyy Lyseon lukioon. Osan uusi työpaikka on Kaurialan lukio.

Peruskoulun ja lukion yhteisten lehtorien virkanimikkeet muutetaan ja heistä tulee pelkästään taloon jäävän Hämeenlinnan yhteiskoulun perusasteen opettajia.

-Se kirpaisee, että työyhteisö hajoaa. Suren sitä, etteivät kaikki opettajat voineet siirtyä samaan kouluun, rehtori Tukkimäki-Hildén sanoo.

Matematiikan ja kemian lehtori Heli Immonen toivoo uuden työpaikkansa olevan Lyseo. Asia selviää maaliskuun loppuun mennessä.

Opinto-ohjaaja Anne Ahvenharju taas tietää jo ensi lukuvuodella jakavansa aikansa Lyseon ja Kaurialan lukion kesken.

-Ensimmäisenä vuonna olen Kaurialassa päivän viikossa, jotta abeilla on siellä tuttu opo, Ahvenharju kertoo.

Molemmat ovat ehtineet olla HYK:n lukion opettajina reilut kymmenen vuotta.

-Kyllähän siinä ajassa juurtuu ja työyhteisöä tulee ikävä. Vaikka muutos on uhka, se on myös mahdollisuus, Ahvenharju miettii.

-Kun asialle ei mitään voi, niin tunnelma on sellainen, että turhat rutinat pois ja eteenpäin, Immonen lisää.

Tämä asenne on koulussa omaksuttu yleisemminkin. Katseet on käännetty eteenpäin.


Kevääseen asti normaalisti

Koulutyö jatkuu kevään ajan mahdollisimman normaalisti. Pinnan alla kuitenkin kuhisee.

Koska kaupungissa ei ennen ole lakkautettu HYK:n lukion kokoista koulua, on urakka hieman eri kokoluokkaa kuin pientä kyläkoulua paketoidessa.

Lakkauttamista valmisteleva työryhmä on kokoontunut säännöllisesti jo noin vuoden ajan. Lisätöihin ja kustannuksiin on varauduttu myös rahallisesti.

Yksityiskohtia suunnitellaan, vuosikymmenten mittaan kertyneitä tavaroita luetteloidaan ja pikkuhiljaa myös pakataan. Kevään edistyessä tahti vain kiihtyy.

-Vaikka olemme perusasteen kanssa tässä samassa rakennuksessa, niin kouluilla on erillinen talous ja omat kalustonsa. Siitä on päätetty, että me viemme mennessämme tarvittavan kaluston ja perusaste ostaa sitten uusia tilalle, Tukkimäki-Hildén kertoo.

Nyt jo tiedetään, että esimerkiksi Lyseolle tarvitaan sata pulpettia.

Jotta hykkiläiset saadaan mahtumaan Lyseolle, koulun vanha kielistudio puretaan tavalliseksi luokaksi. Myös kaksi pientä opetustilaa yhdistetään isommaksi.

-Lukuvuoden kolmen ensimmäisen jakson aikana Lyseon lukiossa on varmasti tilanahtautta. Sitten kun abit lähtevät, tilanne helpottaa. (HäSa)

Menot