Uutiset

Viimeistä edellinen Kustaan kymppi juostiin Turengissa

Vielä pari vuotta sitten toista sataa hölkkääjää Löyttymäkeen houkutellut Kustaan kymppi keräsi tänä vuonna ennätysalhaisen osanoton. Vain 47 juoksijaa lähti eteläisen Turengin lenkkipoluille Kuumolasta lauantaina.

Klassikkokilpailun 29. vuosikerran nopein oli vantaalaista Kenttäurheilijat-58:a edustava Jukka Salo ajallaan 32.45. Karkkilalainen voitti kaksi viikkoa sitten puolimaratonin yleisen sarjan Hämeenlinnan kaupunkimaratonilla.

– Etureidet olivat palautuneet hyvin puolimaratonista. Ei ollut vaikeaa missään vaiheessa. Olisin tänään ollut Helsinki City Marathonilla muuten, mutta jalat ovat olleet vähän ”pilalla”, Salo kertoo.

Myös viime vuonna hieman lyhyemmällä matkalla kilpaillun Kustaan kympin voittanut Salo oli varsin selvä ykkönen. Kaupunkimaratonin 10 kilometrin voittaja, Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Konsta Vilkman hävisi hänelle 22 sekunnilla pudottuaan Salon vauhdista muutaman kilometrin jälkeen.

– Muut olisivat saaneet juosta kovempaa. Yksinään kun tulee, juoksu ei oikein lähde samalla lailla, ilman kelloa juossut Salo pohtii.

Toukokuisen Heinäjoki-hölkän voittanut Vilkman johtaa kahden osakilpailun jälkeen Janakkalan hölkkäkisojen sarjaa, Ilves-cupia. Finlandia-puolimaratonille tähtäävä padasjokelainen jättää kuitenkin sarjan seuraavan kisan, Puuhamaa-juoksun väliin.

Naisten sarjan voitto meni odotetusti Hämeenlinnaan, sillä kaikki osallistujat yleisessä sarjassa olivat seutukunnalta. Kuntojuoksija Marika Jänkä oli päivän paras nainen ajalla 37.53. Eeron Tallin ja Hämeenlinnan Tarmon Saara Kauranen saavutti lopussa Jänkää vauhdilla, mutta hävisi lopulta kuusi sekuntia.

Jänkä ei ollut kilpaillut pitkään aikaan, sillä hänen tyttärensä syntyi keväällä.

– Piti lähteä aika varovasti liikkeelle. En tiennyt yhtään, mitä takana tapahtuu, mutta huomasin pari kilometriä ennen maalia, että Saara tuli lähelle, ja piti lähteä ihan tosissaan juoksemaan, Jänkä kertaa.

Lisää menestystä Hämeenlinnaan saatiin ikämiessarjoissa. Yli 40-vuotiaiden miesten sarjassa Tarmon Kari Virtanen oli kirkkaasti ykkönen ajalla 36.12. Virtasen aika oli koko kilpailun seitsemänneksi paras.

Hänen etunimikaimansa Kari Suominen Joken Tallista vei nimiinsä sarjan M50 vielä kovemmalla ajalla 35.23. Hän oli koko kympin viides ja näin ollen paras hämeenlinnalainen.

Isäntäkunta Janakkalan paras edustaja oli yleisessä sarjassa kuudenneksi taivaltanut Vesa Ylis-Junttila ajalla 37,38.

Perinteisesti Löyttymäessä juostu Kustaan kymppi kilpailtiin nyt toisen kerran Turengissa sen jälkeen, kun Löyttymäen koulun siirtyminen yksityiseen omistukseen pakotti tapahtuman muualle. 19 vuotta kymppiä järjestänyt Janakkalan Janan hiihtojaosto suunnittelee kilpailun palauttamista Löyttymäkeen.

– On hieman alustavia keskusteluja käyty, kun ensi vuosi on tietynlainen merkkivuosi. Yhtenä ideana oli, että kisa vietäisiin Löyttymäkeen, mutta lähtöpaikkana olisi Jokimaan VPK-talo. Mitalit oli varattu tähän ja ensi vuoteen, ja kaikissa lukee vielä Löyttymäki, kilpailunjohtaja Paavo Vilminko paljastaa.

Ensi vuoden 30. Kustaan kymppi on kuitenkin todennäköisesti viimeinen.

– Tekisi mieli järjestää tämä vielä kerran Löyttymäessä. Meidän jaostolle tämä oli jo 20. kerta sen jälkeen, kun Löyttymäen kyläseura lopetti, niin eiköhän se jo riitä. 30. kerta olisi hyvä päätös tapahtumalle, ja se voisi kerätä ihan hyvin porukkaa, Vilminko miettii. HäSa

Asiasanat