Uutiset

Viimeistä viedään Kaaressa

Oi niitä aikoja.

Varttuneet hämeenlinnalaiset urheilun ystävät muistavat, kuinka Luolajan Kajastus 1960- ja 70-lukujen vaihteessa hurmasi Hämeenkaaressa ja juhli neljää peräkkäistä lentopallon miesten suomenmestaruutta. Paljon nuorempien mielessä hämeenlinnalaisen naisten lentopalloilun ja Hämeenkaaren mitalien kirkastama yhteistyö, joka jatkui viime kevääseen saakka.

Hämeenkaaressa ei enää hurrata Kerhon naisille, eikä muullekaan huippu-urheilulle. Kerho kerää kimpsunsa ja kampsunsa Kaaren tiloista ja siirtyy ensi viikolla uuteen Elenia-areenaan.

Hämeenkaaressa HPK:n naiset harjoittelivat torstaina viimeisen kerran. Viikonloppuna naisten Mestaruusliigaan valmistautuva Kerho pelaa Salon turnauksessa ja sitten alkaa uusi ajanjakso kaupungin lentopalloilussa – mennään uusiin oloihin Pullerin maisemiin.

– No, vähän tulee ikävä tätä hallia, myöntää viidenteen HPK-kauteensa valmistautuva Pihla Pelkiö.

Paljon Pelkiötä pitempään on Hämeenkaaressa töitä paiskonut HPK-naisten toiminnanjohtaja. Kalliomäki tuli 16 vuotta sitten töihin Antti Paanasen silloin valmentamaan Hämeenlinnan Tarmo-Volleyhin. Siitä kaudesta lähtien hämeenlinnalainen naisten joukkue on ollut yhtä poikkeusta lukuun ottamatta aina mitaleilla. Mestaruuksia on tuullut peräti kahdeksan.

– Tässä aloitin vuonna 1998. On tämä halli ollut lentopallolle ja seurallemme hyvä paikka. Uusi areena on jaettu kolmeen loosiin. Siellä on lajeja ja muitakin toimintoja paljon enemmän. Yhteensovittamista on, mutta nehän ovat vain teknisiä haasteita. Elenia-areenan monikäyttöisyyttä on kyllä hyvin mietitty. Onhan se meille lentopallossa lentokenttä Hämeenkaaren oloihin verrattuna, Kalliomäki sanoo.

Kalliomäen mielestä HPK:lla ei ole ollut Hämeenkaaren oloista mitään valittamista.

– Kaikenlaista on täällä sattunut. On ollut vesivahinkoja toimistossa sun plus muuta, mutta tällaisetkin kuuluivat elämään. Kaikista on selvitty. Sanottava on, ettei menestys ole kiinni oloista. Olivat ne hyvät tai huonot, menestys on joka tapauksessa aina kiinni työnteosta ja sen laadusta.

Voittoja ja tappioita

Kalliomäkikin on saanut kokea Hämeenkaaressa urheilun suolan: tunnetta on pelissä suurten voittojen ja myös karvaiden tappioiden hetkellä.

– Kaikki voitot, joita olemme saavuttaneet, ovat niitä hohtohetkiä. Ehkä eniten on Hämeenkaaren peleistä jäänyt mieleen kuitenkin tappio Moskovan ZSKA:lle. Johdimme viidettä erää 13–11, mutta hävisimme sen 15–13. Ei se tietysti mielessä kaikkein positiivisimpana juttuna ole, Kalliomäki naurahtaa.

Hänen mukaansa Hämeenkaaressa on paljon historiaa, joka tavalla tai toisella pitäisi saada siirrettyä Elenia-areenaan.

– Hämeenkaaren aulassa on paljon lentopallohistoriaa. Toivottavasti niille löytyy jokin paikka myös uudesta areenasta. Sitä voimme miettiä vielä kuukausitolkulla, sillä eihän tämä Hämeenkaari tyästä ihan heti mihinkään katoa.

Muistot Kaaresta uuteen areenaan kulkevat varmasti monien mielessä.

– Tietysti tärkeätä on, että meidän vanhat katsojamme löytävät uuteen halliin. Toivomme sitäkin, että naisten lentopallo saa uusia katsojiakin uudessa areenassa.

Italialaisopein

HPK valmistautuu liigakauteen italialaisvalmennuksessa. Bruno Napolitano ja Luca Chiappini ovat viihtyneet uudessa ympäristössään.

– Kaunis kaupunki. Olot lentopalloiluun ovat hyvät. Joukkueen lähtötilanne on hyvä, mutta paljon on töitä edessä, Napolitano juttelee niin kuin valmentajat aina.

Asiasanat

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic