Uutiset

Viimeistely SM-kisoihin alkaa

Hämeenlinnan Tarmon kisaorganisaatio aloitti keskiviikkona lopullisen valmistautumisen kahden viikon päässä siintäviin 14–15-vuotiaiden Suomen mestaruuskilpailuihin isännöimällä alle 17-vuotiaiden piirinmestaruuskisoja. Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Pentti Kallionpää tarkasteli puitteita pm-kisojen alla Kaurialan stadionilla.

– Aika hyvin kaikki on jo kunnossa, mutta aika paljon välineitä joudutaan järjestämään kustannussyistä lainaamalla Tampereelta, Kallionpää viittaa muun muassa heittovälineisiin.

Tarmo vuokrasi kisoja varten uuden ajanottolaitteiston, jota ajettiin sisään kesäkuun alun nuorisokansallisissa. Kaurialasta puuttuu vielä optinen mittausjärjestelmä pitkiä heittoja varten ja tulosnäyttöjä, joiden on määrä saapua SM-kisoihin mennessä.

Nuorten SM-kisat ovat Tarmolle ja kaupungille suuri voimainponnistus, sillä kilpailuihin odotetaan noin tuhatta kilpailijaa ja yhteensä lähes 4000 kisavierasta. Kisaorganisaatio tulee käsittämään kisojen aikana yli sata toimitsijaa.

– Tänään kentällä ei ollut niin raskasta miehitystä kuin tulee olemaan kahden viikon päästä. Yhdelläkään suorituspaikalla ei tule olemaan ongelmaa, että olisi liian vajaa miehitys, Kallionpää lupaa.

Kallionpää huomauttaa, että suurkisojen järjestäminen ei ole Tarmolle mikään aivan uusi asia, mutta tämän kokoluokan tapahtumajärjestelyt ovat haasteellisia. Kaupungiltakin vaaditaan isoa panosta, mutta Kallionpään mukaan toinen osapuoli on onnistunut kiitettävästi omissa raameissaan.

Näkyvimmin Hämeenlinnan kaupunki on mukana avajaistapahtumassa perjantaina 19. elokuuta. Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo avaa SM-kilpailut torilla kello 15.

Järjestävää seuraa edustaa kisoissa nuorisopäällikkö Ville Vepsän mukaan 8–10 urheilijaa. Urheilijoiden lopullinen määrä ja lajivalikoima on vielä auki. Ikäluokan SM-kisoissa saa kilpailla korkeintaan kahdessa lajissa. Usein nuoret yleisurheilijat harrastavat huomattavasti useampia lajeja.

– Kaksi mitalia on ihan realistinen tavoite. En lähde enempää spekuloimaan näin nuorista, Vepsä sanoo kasvateistaan.

Yksi Tarmon mitalikandidaatti on 15-vuotias Erika Ahvenharju. Hän osallistuu kotikisoissa ainakin pituushyppyyn, jossa hän voitti viime vuonna 14-vuotiaiden SM-pronssia. Toinen laji on joko kuulantyöntö tai kolmiloikka. Tätä kautta on haitannut toipuminen käsileikkauksesta.

– Haluaisin kyllä voittaa mitalin, kun nyt on vielä kotikisat. En ole tänä kesänä kilpaillut paljon, mutta jos olisi hyvä sää ja tuulet, niin voisi hypätä 520, toivoo Ahvenharju, jonka ennätys pituudessa on 513.

Ahvenharjun mielestä SM-kotikisat ovat erityiset muun muassa siksi, että paikalla on paljon tuttuja.

– Välillä kotikisat eivät tunnu edes kisoilta, kun treenaakin täällä, mutta toivottavasti täällä harjoittelusta saa sinne tuntuman, Erika pohtii. HäSa

Asiasanat