Uutiset

Viina virtaa pian sairaaloissa

Eläköön! Maamme sairaaloissa anniskellaan pian viinaa.

Missä mennään? Ruotsin sairaaloissa tarjoiltaneen pian viiniä ja olutta. Sikäläinen hallinto-oikeuden presidentti, joku Svensson, patistaa sairaaloita hellimään potilaita lasillisella ruokailun yhteydessä.

Hieno homma, kun lasi vain on ISO.

Ruotsin kautta päästään Suomeen. Kun täällä on aina apinoitu länsinaapuria, hanat aukeavat ilman muuta suomalaisissakin sairaaloissa.

Kenenkään ei tarvitse kohta kitua sairaaloissa kuivin suin.

Potilaissa viinatarjoilun herättämän riemun voi nähdä kangastuksena edessään kuin joulupukin lahjakasoineen.

Otetaan esimerkiksi tyypillinen ensiavun viikonloppuasiakas. Tuhdissa kännissä tajunsa kankaalla kadottanut raavas mies herää kodikkaasti paareilla ja niinpä hoitaja kiirehtii hänen luokseen lasi kädessä.

Potilas mutisee riemuissaan: – Hyvinhän tässä kävi!

Kukaties hyvä palvelu saa hänet katumaan:

– Kas kun en ymmärtänyt aiemmin tulla sairaalaan.

Toki anniskelun vapauttamisesta sairaaloissa on pieniä haittoja siviilielämässä. Kun ravintolassa sammunut herää ja hairahtuu mongertamaan ”olenko sairaalassa”, on yön paukut siinä kuppilassa takuulla juotu.

Uudistus voi tulla myös kalliiksi sairaaloille. Viina on halpaa, mutta millä ihmeellä henkilökunta saa tervehtyneet lähtemään koteihinsa?

Aivan uusi keksintö ei sairaalassa juopottelu sentään ole. Seuraavan tapauksen todistajana olin ajat sitten Tampereen keskussairaalassa.

Nummisuutarin Eskoksi itseään kutsuva miekkonen oli menossa pieneen käsileikkaukseen. Operaatiosta huolimatta Esko oli sairaalassa hilpeällä tuulella. Etten sanoisi kuin ravintolassa konsanaan.

Vaimo tuli miestään katsomaan kauniin kukkapaketin kanssa.

– Mitä sää noita kukkia toit? Missä se pullo on, tivasi Esko potilashuoneen sängyssä.

Vaimo kaivoi hieman nolona viinipullon laukustaan.

Aika oli silloin mitä oli. Terveydenhuollossa ei tunnettu itsehoitoa saati ymmärretty anniskelun päälle. Itseanniskelussa Esko oli kuitenkin ammattilainen.

Sairaalan henkilökunnalta jäi huomaamatta, että Esko otti ennen leikkausta myös itse-esilääkitystä.

Suomalaisista on yritetty kouluttaa viininlipittäjiä. Tulokset ovat heikkoja joten viini jääköön ruotsalaisten potilaiden iloksi.

Olutkin sopii sairaaloihin huonosti: hoito kärsii, kun potilaat ramppaavat kusella. Kallispalkkaisten lääkäreiden odotusaikoja ei voi lisätä.

Käteen ei jää kuin yksi vaihtoehto: Suomen sairaaloissa on anniskeltava ”sitä ainoaa oikeaa”, Koskenkorvaa.

Puhdas sairaala, puhdas viina!

Lasi ruokaillessa on Suomessa kyllä hienostelua. Koska sairaaloissa pyritään karsimaan laitosfiilistä ja suosimaan kodinomaisuutta, on pullo kouraan heti sairaalavaatteiden pukemisen jälkeen sujuva anniskelutapa.

Liian tiukaksi ei sairaala-anniskelua pidä sentään säätää.

Jouluna kossun voi(nee?) korvata glögillä – sentään terästetyllä.

markku.peltonen@hameensanomat.fi

…hoito kärsii, kun potilaat ramppaavat kusella.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic