Uutiset

Viinahaittojen arviointi tyhjän päällä

Terveydenhuollon uutislehti Mediuutiset kertoi uutisen, joka herättänee runsaasti poliittisia intohimoja. Lehden mukaan joka neljäs tehohoito johtuu alkoholista. Kyseessä on kärjistys, mutta tällä kertaa harvinaisen paljon puhuva.

Kuopion yliopistollisessa keskussairaalassa seurattiin vuosina 2002-2003 alkoholin vaikutusta täysi-ikäisten henkilöiden tehohoidon tarpeeseen.

Tutkimuksen mukaan 17,5 prosenttia tehohoitojaksoista johtui varmasti alkoholin käytöstä. Kaikkiaan alkoholilla oli osuutta peräti neljännekseen tehohoidoista.

Kuopiolaistutkimus kertoo kiertelemättä sairaaloiden karusta arkipäivästä.

On ollut olemassa vain hämärä aavistus siitä, miten paljon sairaaloissa kuluu aikaa ja rahaa suoraan tai epäsuorasti ihmisten viinankäytön takia. Alkoholin osuus tehohoidon kuluista on KYS:ssa parin miljoonan euron luokkaa vuodessa.

Viinapäissä ajetaan tuhoisia kolareita, mutta alkoholi pahentaa myös monia sairauksia ja vie kalliiseen tehohoitoon.

Alkoholin vaikutuksen alaisena hoitoon tulevia ei tilastoida sairaaloissa yhtenäisellä tavalla. Tiedot ovat hajanaisia, mikä sopii valitettavan hyvin alkoholihaittojen arvioinnin kokonaiskuvaan, joka lepää tyhjän päällä.

Kuopiolaistutkimusta johtanut tehohoidon erikoislääkäri Ari Uusaro kysyy: onko meno yltynyt nyttemmin vielä hurjemmaksi? Entä ensiapupoliklinikat?

Kuopion tutkimus tehtiin ennen alkoholin rajua hinnanalennusta.

Alkoholihaitat ja niiden oletettu lisääntyminen on otettu suurennuslasin alle – tai ainakin niin oli tarkoitus, kun alkoholiveroa laskettiin reippaasti viime vuoden keväällä. Stakes valvoo, kun Jeppe juo, mutta entä kun hän ”yllättäen” sairastuu ja joutuu teholle? Alkoholihaittojen selvittely kehdosta hautaan on vasta tiensä alussa.

Haittojen lisääntymisestä saadut merkit, niin selvät kuin tulinnanvaraisetkin ovat innostaneet peruspalveluministeri Liisa Hyssälää (kesk.) ja toista valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroosia (ruots.) esittämään viinaveron korotusta. Luettuaan Mediuutiset Hyssälä tuskin tuottaa pettymystä ja jättää toistamasta itseään.

Onko viinaveroa korotettava? Ei ainakaan Kuopion tutkimuksen perusteella, vaikka sen kertoma onkin kiistatta karua.

Päähallituspuolueiden demareiden ja keskustan yhteinen selitys on ollut sellainen, ettei ”riittäviä ja yhtenäisiä” perusteita veronkorotukseen ole. Ei ole järkeä poukkoilla, koska asia ei ole suinkaan yksipiippuinen.

Keskustelu alkoholihaitoista jää väkisin pintapuoliseksi, jos se jumiutuu pelkkään veroväittelyyn. Ikään kuin riittävän korkea viinan hinta poistaisi alkoholihaitat kokonaan. Niitä koituu yhteiskunnan maksettavaksi kaikissa tapauksissa, siinäkin, että säädettäisiin viralliset viinahanat sulkeva kieltolaki.

Päivän lehti

8.8.2020