Kolumnit Uutiset

Viinan kiroja halutaan hillitä järein toimin

Suomalainen alkoholipolitiikka on tähän asti muuttunut vain sallivampaan suuntaan. Onhan vakavasti keskusteltu jopa viinin myynnin vapauttamisesta ruokakauppoihin.

Nyt kellossa on tykkänään toinen ääni. Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo tiukentaa alkoholin myyntiehtoja. Toimia voi luonnehtia järeiksi.

Ministeriön muiston mukaan alkoholin vähittäismyynti kielletään kokonaan sunnuntaisin, perjantaina ja lauantaina olutostokset pitää tehdä ennen iltakuutta. Kaupoissa myytävä olut ja siideri laimennetaan 3,5 prosenttiseksi. Vahvempaa saa vain Alkosta. Rajoituksia tulee myös yleisillä paikoilla juopotteluun, ja poikkeavan suurista Viron viinalasteista pitää tehdä ilmoitus.

Ravintoloissa anniskelu loppuu tuntia aiemmin kuin tähän asti.

Kun ministeriön kaavailut tulivat julki, alkoi sosiaalisessa mediassa paheksuvien viesti tulva.

95 prosenttia vastasi Ilta-Sanomien kyselyyn, ettei sunnuntaimyyntiä tulisi rajoittaa. Sama tahti jatkui muidenkin kysymysten kohdalla.

Kauppa ja ravintola-ala ilmoittivat, että jos ehdotus menee läpi, tulee tuhansia uusia työttömiä ja moni pieni kauppa lyö lapun luukulle.

Myös matkustajatuonnin väläyteltiin kasvavan, jos saatavuus heikkenee ja hinta vielä nykyisestä nousee.

Ministeriössä kyllä osattiin odottaa tyrmääviä reaktioita. Toisella puolella on sitten tutkijoiden ja tutkimustulosten faktat.

Kulutuksen määrään vaikuttavat eniten saatavuus ja hinta. Mitä helpommin ja halvemmalla saa, sen suuremmaksi nousee kulutus ja samassa suhteessa kasvavat haitat.

Alkoholihaitat ovat lisääntyneet kymmenen viime vuoden aikana kolmanneksella. Alkoholista johtuvat kuolemat ovat lisääntyneet reilusta kahdesta tuhannesta yli kolmeen tuhanteen, ja yhteiskunnalle kertyy alkoholiongelmista miljardien eurojen lasku joka vuosi.

Juomisen hinta hirvittää päättäjiä, jotka tietävät, ettei käännettä parempaan saada ilman järeitä toimia.

Nykyistä vapaata alkoholipolitiikkaa kannattavat puhuvat asenteiden muuttamisesta ja muistuttavat, ettei alkoholin käyttö ole vain humalajuomista, vaan siihen liittyy myös hyvä viini ruuan kanssa, saunaolut ja kuoharilasillinen juhlan kunniaksi.

Sitäkin alkoholin käyttö toki on. Valitettavasti se illuusio, että vapaamman alkoholipolitiikan seurauksena kielletyn hedelmän maku vähenee ja juomatavat siistiytyvät, on osoittautunut toiveajatteluksi.

Nuoriso juo, kuten isät juovat ja viime vuosina yhä enenevässä määrin myös äidit. Pieni tasaantuminen tilastoissa ei merkitse suunnan muutosta.

Suomessa on puhuttu paljon juomatapojen eurooppalaistumisesta. On kuitenkin käynyt niin, että esimerkiksi eteläisen Euroopan maissa nuorison alkoholinkäyttö lähenee suomalaista perseet olalle -tapaa. Meillä eurooppalaistyylinen viinin ja oluen maistelu on tullut entisten juomien lisäksi, ei tilalle.

Päivän lehti

2.6.2020