Uutiset

Viinanhimo voittaa tarkimmankin valvonnan

Viime viikolla uutisoitiin näyttävästi Stakesin Hämeenlinnassakin tekemää tutkimusta, jolla selvitettiin, kuinka helppoa alaikäisten on ostaa viinaa.

Tilanne ei tutkimuksen mukaan ole juuri muuttunut kahdessa vuodessa: vuonna 2004 myyjät eivät suostuneet myymään alkoholia 52 prosentille, ja vuonna 2006 luku oli 55 prosenttia.

Melko helppoahan tuo näyttää yhä olevan. Lyhyellä matematiikallakin mitaten ero on mitätön, vaikka tutkimuskertojen välissä paikallisia vähittäiskaupan työntekijöitä on koulutettu kiinnittämään asiaan enemmän huomiota.

Sitä, ettei oppi ole mennyt jakeluun, kouluttajat perustelevat sillä, että henkilökunta on kaupan alalla kovin vaihtuvaista.

Alkoissa viinapullojen vartijoiden silmä sen sijaan on vuosien kokemuksella jo harjaantunut bongaamaan alaikäiset yrittäjät. Kioskeissa linja on tiukentunut parissa vuodessa huimasti: onnistumisprosentti on pienentynyt 50:stä 30:een.

Alkon ja kioskien myyjien tarkkasilmäisyyden tietävät tasan tarkkaan kaikki teinit, jotka haaveilevat Toripuistossa kavereiden kanssa naukkailtavasta pussikaljasta. Niinpä porukasta valitaan ne vanhimmannäköiset heput tai varhaiskypsimmät neidit koettamaan onneaan tarkoin valittuun kauppaan. Sellaiseen, jonka valvonnan viidakkorumpu kertoo olevan löysää.

Tutkimus kertoo, että heikointa ikärajojen tarkistaminen on Hämeenlinnassa yli 400 neliön myymälöissä. Niistä vain 41 prosentissa alkoholin myynnistä kieltäydyttiin viime vuonna. Huoltoasemilla vastaava luku oli 44 prosenttia. Anniskelupaikoista vain alle 30 prosenttia jätti viinan myymättä.

Mahdollisuus onnistua ostossa on siis melkoinen. Ja jos ei onnistu, ainahan voi pyytää aikuisia frendejä trokariksi. Näitä alaikäisen parhaita ystäviä on aina ollut olemassa ja tulee olemaan maailman tappiin.

Alkoholin luovuttaminen alaikäiselle on joka tapauksessa lain mukaan kielletty. Jos jää kiinni, sakkoja seuraa.

Sormen heristelyyn on silti oikeus hyvin harvalla. Kuinka moni voi puhtaalla omallatunnolla vakuuttaa, ettei ole alaikäisenä viinan kanssa lätrännyt? En minä ainakaan.

Ja kun viinakaapista tuli taannoin ulos kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänenkin kertoen ryyppykokemuksistaan 12-vuotiaana, mihin tässä maailmassa voi enää luottaa?

Mikä siis neuvoksi? Veikkaan, että keinot ovat todella vähissä.

Kaupan ja ravintoloiden henkilökunnalla ei koskaan ole riittävästi joko aikaa, halua tai asiantuntemusta vaatia henkilöllisyyspapereita.

Hyvää on kuitenkin se, että työntekijöitä kouluttamalla asiaan edes yritetään saada muutosta. Siitä jää siemen itämään.

Ei ole kenenkään etu, että pikkupimut ja kaupungin elvikset kekkuloivat umpihumalassa yömyöhään kaupungilla ja bileissä.

Ei edes teinien itsensä.

susanna.lahdekorpi@hameensanomat.fi

Ei ole kenenkään etu, että pikkupimut ja kaupungin elvikset kekkuloivat

umpihumalassa yömyöhään kaupungilla ja bileissä.

Päivän lehti

22.1.2020