Uutiset

Viinapiruja ja muita virtahepoja

Nimimerkki H.K. kirjoitti 11.7.2005 Virtahepo olohuoneessa -otsikon alla alkoholistin rinnalla elämisestä. Minulle, parikymppiselle naiselle, alkoholisti ei tuo mieleen Alkon kulmalla notkuilevaa luuseria, kuten ei H.K. nimimerkillekään. Yhdyn kirjoitukseen siitä, että alkoholisti on sairaus, joka vie mennessään niin juopon kuin hänen lähipiirinsäkin.

Minulle alkoholisti merkitsi isää, joka teki läheistensä elämästä omalla käytöksellään melkoista helvettiä. Minä en sentään uskotellut itselleni, että asiat järjestyvät aikanaan. Silti toivoin, että alkoholin kirouksesta tulisi edes joskus loppu.

Aluksi isän työt alkoivat lipsua. Pellot jäivät kylvämättä ja kyntämättä ja heinät tekemättä. Iltaiset saunakaljat avattiin jo päivällä. Lopulta jokainen aamukin oli aloitettava kaljalla. Lopulta eläintenpito maatilaltamme loppui, jolloin viimeistään isäni alkoholin käytöstä tuli täysipäiväinen tehtävä.

Vapaapäiviä alkoholismin kierteestä olisin kaivannut minä ja muut läheiset. Luettuani netistä alkoholismista kertovan jutun, ymmärsin alkoholismiperheissä elämän rakentuvan hyvin usein samojen pylväiden varaan. Äitini, juomaton osapuoli, otti kaiken vastuun perheensä elämästä. Minä, vanhin lapsi, otin toisen vanhemman roolin. Availin ulosotosta tulleita laskuja ja laskin äitini kanssa, kuinka pitkä matka tulisi olemaan tilan pakkohuutokauppaan. Olin öisinkin henkisessä valmiudessa heräämään kesken unien ja soittamaan ambulanssia ulosteissa makaavalle isälleni.

Piirileikki, mihin kirjoittaja kertoo lähteneensä mukaan on tuttuakin tutumpi. Valehtua. Ei haluta myöntää tai paljastaa perheessä vallitsevaa ongelmaa. Peittelyä. Tutuille, joille ongelma on jo paljastunut voidaan kertoa, miksi tietty henkilö ei mene töihin, mutta vieraille isketään sumeilematta keksittyä tarinaa. Avoimuus. Ei jakseta enää valehdella, ollaan väsyneitä tilanteeseen ja ollaan kärsitty jo niin suuresta häpeästä, että asian paljastaminen on ihan se ja sama. Ratkaisu. Alkoholiton osapuoli tekee ratkaisun erosta tai yhdessä edelleen jatkamisesta.

Jälkeenpäin mietin, miten todella jaksoin samaa elämää päivästä toiseen. Kaiken kokemani jälkeen voin sanoa, että sellainen joka todellakin koettelee, se vasta ihmistä vahvistaakin. Kukaan ei osaa edes kuvitella millaista viinanhuuruinen perhe-elämä voi olla, ellei itse ole samaa kokenut. Monesti murrosikäisenä mietin kavereillani käydessäni, miten ihanaa olisikaan, jos oma isänikin käyttäytyisi edes lähimain kuten isän kuuluukin.

Häpeää olen minäkin tuntenut. Jos kotiimme saapui vieraita, isäni kävi pullopiilolla ja loppujen lopuksi isäni sönkötti samaa asiaa jo 15 kertaa. Ne harvat kaverini, jotka meille kehtasin kutsua, ihmettelivät ja kauhistelivat sitä, oliko elämäni todellakin tällaista.

Ei jäänyt yhteen kertaan, kun isäni konttasi maantien piennarta pitkin kotiin naapurien katseiden alla. Traktorilla ja rekisteröimättömällä autolla isäni ajoi kännissä lukuisia kertoja, mistä tietenkin seurasi vuosien varrella lukuisia rattijuopumuksia ja kortitta ajoja. Ennen sairaalareissuja isälläni oli muutaman päivän selvempi kausi, jolloin hän näki näkyjä. A-klinikkakäynti päättyi muutaman päivän kokeiluun. Lisäksi hartioillamme lepäsi koko ajan kasvava velkahelvetti.

Myönnän, että vierestä alkoholistin elämää seuranneena olen saanut muutamia pysyviä jäänteitä. Käytän itse minimaalisesti alkoholia, käyn baareissa ani harvoin, jos ollenkaan. Kun näen ikäisiäni kaljapullot kädessä, mietin aina, mikä on heidän tilanteensä 20 vuoden kuluttua. Kun tapaan kivan pojan tai miehen, ensimmäiseksi kiinnitän huomiota alkoholin käyttöön.

Isäni kuoli lopulta tähän sairauten. Monet ovat kysyneet teimmekö me tarpeeksi ja olisimmeko voineet auttaa jolloin toisella tavalla. Näen tilanteen sellaisena, että kukaan ei nosta kissankaan häntää ellei kissa itse. Aikuista ihmistä on vaikea auttaa, jos hän ei itse apua halua.

Nykyään saan elää rauhallista elämää ilman viinan varjoa. Siitä olen joka päivä kiitollinen. Sinumme nimimerkki H.K. toivotan jaksamista ja kauniita kesäpäiviä, samoin niille jotka tietävät, mitä tuhansien kulissien takana oikeasti tapahtuu.

Absolutisti -85

Loppi