Uutiset

Viinaralli Virosta alkoi taas

Suomi onnistui hyvin alkoholin matkustajatuonnin kasvun ehkäisemisessä vuonna 2004. Tuolloin Viro liittyi Euroopan unioniin ja alkoholin tuonti maasta vapautui.

Virossa alkoholijuomien hinnat olivat vain noin kolmannes Suomen hinnoista ennen alkoholiveron alennuspäätöstämme. Huikea hintaero olisi ilman muuta räjäyttänyt viinarallin valloilleen. Kun veroa alennettiin ja alkoholin hinnasta lähti noin kolmannes pois, tuonti Virosta pysyi säällisissä rajoissa.

Veronalennuksen suuruuden määrittelivät asiantuntijat. Nyttemmin asiantuntijoiden mielipiteille ei ole annettu paljonkaan arvoa, vaan poliitikot toisena jälkeen ovat toistuvasti vaatineet alkoholiveron nostamista.

Pahimmillaan alkoholin hinnat nousivat useamman kerran vuodessa. Nyt on sitten kivuttu kriittisen rajan yli.

Matkustajatuonti kasvaa hurjaa vauhtia. Yhä yleisempää on, että synttäriviinat haetaan veljeskansamme kaupoista Suomenlahden eteläpuolelta.

Myös muiden juhlien kostukkeissa on yhä useammin virolaiskaupan leima.

Tilastot puhuvat puolestaan. Siiderien tuonti kasvoi alkuvuonna peräti 60 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta, oluen yli 20 prosenttia ja viinien 19 prosenttia.

Kun matkustajatuonnin kasvu muutetaan sataprosenttiseksi alkoholiksi, päädytään noin kymmeneen prosenttiin. Alkoholin myynti kotimaassa taas vastaavasti laski pikkuisen.

Järjetöntä touhua, jonka seuraukset näkyvät muun muassa ravintola-alalla. Etenkin pääkaupunkiseudulla on ravintoloita myynnissä ennätysmäisen paljon.

Syynä ovat talousvaikeudet. Moni ravintola on myös sulkenut ovensa tai tehnyt konkurssin. Ravintolayrittäjä Seppo Sedu Koskisen mukaan alkoholin myynti on laskenut hänen ravintoloissaan jopa 20 prosenttia.

Jokainen ymmärtää, ettei tuollaista myynnin laskua kestä yksikään ravintola ilman kustannusten karsimista.

Alkoholin korkealla verottamisella on pyritty hillitsemään kulutusta. Ennen Viron vapautumista piti alkoholiveron nostoissa ottaa huomioon salakuljetuksen ja kotipolton mahdollinen lisääntyminen.

Kynnys kotipolttoon tai salakuljetetun alkoholin ostamiseen oli kuitenkin korkea, ja siksi verokin voitiin pitää korkeana.

Nyt ei voida. Sen poliittiset päättäjämme ovat kuitenkin unohtaneet. Samalla on yhä enemmän unohdettu verotuksen lähtökohta: kulutuksen hillitseminen.

Enemmänkin on haluttu lisätä valtion tuloja pohtimatta lopputulosta. Nyt veronkorotukset pikemminkin vähentävät kuin kasvattavat alkoholiveron tuottoja.

Negatiivisia talousvaikutuksia lisää vielä työttömyyden kasvu ravintola-alalla ja panimoteollisuudessa.

Alkoholihaittojen hillitsemisessä taas mennään nurjaan suuntaan. Matkustajatuonnin kasvu lisää myyntiä edelleen alaikäisille ja suurkuluttajille puhumattakaan pimeiden markkinoiden kasvusta.

Päivän lehti

22.1.2020