Uutiset

Viinatehtaalle riittää vielä kotimaista ohraa

Jalostajat vakuuttavat, että suomalaiset voivat nauttia ensi vuonnakin kotimaisesta ohrasta valmistettuja juomia, vaikka viljankorjuu on viime viikkoina kärsinyt runsaista sateista.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että oma tarve saadaan täyteen. Sopimuskantamme ulottuu jo vuoden 2017 elokuuhun saakka, toteaa Altian Koskenkorvan tehtaan viljanhankinnasta vastaava Kari Kiltilä.

Tilanteen kääntymiseen tarvittaisiin hänen mukaansa jotain todella mullistavaa eli koko maan kattavaa katastrofia, eikä sellaista onneksi ole näköpiirissä, vaikka säät koettelevat monin paikoin.

Rankkasateet ovat kurittaneet viime viikkoina etenkin maakuntia noin runsaan 150 kilometrin säteellä Koskenkorvan tehtaasta.

Pohjanmaan maakunnissa, Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa tuotetaan arviolta 75 prosenttia Altian tarvitsemasta viljasta.

Hankinta-alueeseen kuuluu kuitenkin koko vilja-Suomi. Varastoinnin lisäksi tällä taataan raaka-aineen saatavuutta oikukkaanakin vuonna.

Paniikkinappulaa ei ole painettu myöskään juomateollisuudelle maltaita valmistavan Viking Maltin Lahden yksikössä.

– Toistaiseksi ei ole syytä varautua muuhun kuin sataprosenttiseen kotimaisen viljan käyttöön, sanoo viljanhankintapäällikkö Sanna Kivelä.

Kivelän mukaan suomalaisen mallasohran laatu on pysynyt ”vähintään hyvänä”.

Koskenkorvalla on huomattu ero verrattuna huipputasoiseen viime vuoteen.

– Ohran laatu on jonkin verran heikompaa.

Kokonaissadon kannalta paljon on nyt kiinni lähipäivistä.

Riskinä on laadun heikkenemisen ja kuivatuskustannusten nousun lisäksi se, ettei osa pelloista kanna raskaita puimureita ja kuormia.

– Ymmärrän, että tämä kunnon kelien odottelu on ollut viljelijöiden kannalta hermoja raastavaa, Kiltilä toteaa.

Myös Kivelän mukaan sään pitkäaikaista kirkastumista ja puintien etenemisen vauhdittumista odotetaan kuumeisesti, jotta koko sato saataisiin korjattua hyvälaatuisena.

– Toisaalta osa mallasohrista on vasta valmistumassa, joten pellolle ei olisi ollut vielä asiaakaan, hän muistuttaa.

Reuters uutisoi tällä viikolla rankkasateiden sekä kutistaneen ohrasatoa että heikentäneen sen laatua Saksassa ja Ranskassa.

Jopa yli 20 prosenttia aiempaa pienempi tuotantomäärä on nostanut Keski-Euroopassa ohran hintaa. Tämä on heijastunut myös Suomeen.

– Ranskan ja osin Saksan mallasohrasadon heikkouden takia mallasohran markkinahinnat ovat nousseet ja hintapreemio suhteessa rehuohraan on kasvanut. Näin on käynyt Suomessa yhtälailla, Sanna Kivelä selvittää.

Mallasohrasta maksettava hinta on yltänyt yli 160 euroon tonnilta. Altian käyttämän ohran hinta on pysynyt suunnilleen kauden aloituksessa eli vähän päälle 120 eurossa tonnilta.

– Kyllähän se kuulostaa hemmetin huonolta viljelijän kannalta, Kari Kiltilä tunnustaa.

Viljasta maksettavat summat elävät maailmanmarkkinoiden mukaan. Tällä hetkellä Mustanmeren alueen suuret ohrasadot laskevat hintoja.

– Ei Suomi kuitenkaan nyt ihan pohjalla hintavertailussa ole.