Uutiset

Viini tunkee ruokakaupan hyllylle

Yli puolet suomalaisista ostaisi ruokakaupasta mielellään myös viiniä. Näin todistaa juuri ilmestynyt mielipidetiedustelu. Naiset epäröivät miehiä enemmän.

Alkon kynnys on viime vuosina muuttuneessa kilpailutilanteessa mataloitunut huomattavasti. Kaupunkilaisen on tosi helppoa hankkia alkoholijuomaa Alkon asiantuntevien myyjien opastuksella.

Monelle kaupunkilaiselle lieneekin ihan samantekevää, pitääkö viini käydä hakemassa Alkosta vai saako sitä lähi-Siwasta.

Pienten paikkakuntien asukkaat ovat täysin eriarvoisessa asemassa kaupunkilaisten kanssa. Viinanhaku tietää aina kaupunkireissua. Samalla, kun poiketaan Tiiriöön viinakauppaan, sieltä kannetaan kassit täynnä myös ruokaa ja muita hyödykkeitä. Maaseudun kauppiaat tarvitsisivat kipeästi kassavirtoihinsa nämäkin eurot.

Alko on edelleenkin perustanut nihkeästi uusia liikkeitä maaseudulle, mutta tänään sellainen avataan Hauholla.
Hauholaiset ovat penänneet omaa Alkoa vuosikymmenet.

Sieltä on perinteisesti ajettu joko Hämeenlinnaan tai Lammille alkoholijuomia ostamaan. Viime vuosina juomaa tosin pystyi tilaamaan paikallisesta valokuvausliikkeestä aamupäivällä.

Linjuri toi sen asiakkaalle iltapäiväksi. Kätevä innovaatio sinänsä.

Vuosikymmeniä Hauhon kunnanvaltuusto keskusteli siitä, pitäisikö sen jotenkin antaa pontta paikallisten yrittäjien aloitteelle Alkon perustamisesta. Vielä 1980-luvulla aloitteen puoltaminen herätti kaappijuoppoepäilyn. Tänä päivänäkin viinaan liittyvä salamyhkäisyys elää meissä.

Hauholla asuvien kaappijuopottelukin helpottuu nyt. Hauhon Alkossa voi käydä kerran viikossa ja toisen kerran vaikka Lammilla.

Juopon mainetta välttääkseen vanha työtoverini kertoo asioivansa viikoittain Turengin, Hämeenlinnan ja Riihimäen Alkoissa.

Koko satsia ei voi ostaa kerralla. Jos ostaa, täytyy keksiä selitys, mihin tarvitsee lukuisat pullot.

Sikäli olisi paljon kätevämpää, jos viini olisi ruokakaupoissa.

Monet pelkäävät, että viinin siirtyminen ruokakauppoihin näivettää Alkon todella hyvät viinivalikoimat. Samalla pelätään, että elintarvikeliikkeillä ei ole Alkon asiantuntemusta.

Myyntiin tulee vain muutamia halpismerkkejä, eikä opastusta saa. Voi olla ihan aiheellinenkin pelko.

Tuleeko meistä sitten yhä enemmän juoppoja? Tiedä häntä. Päivittäinen alkoholin käyttö lienee viime vuosina lisääntynyt muutenkin.

Tuntemani lääkäri kertoo siirtäneensä kirjahyllystä muutaman kirjan sivuun ja sijoittaneensa niiden tilalle viiniboksin. Hyllyn vieressä on mukavasti nojatuoli. Tällöin ei tarvitse edes nousta tuolista täydentääkseen lasia.

Päivän lehti

11.8.2020