Uutiset

Viisaat maalla, kun meri myrskyää

Maalta on helppo neuvoa, kun merellä myrskyää. Vanha viisaus on osoittautunut todeksi Kaakkois-Aasian tuhoisassa hyökyaallossa. Katastrofin koko kauheus on hahmottunut vasta päivien päästä eikä kokonaisarvioiden aika ole vielä hetkeen. Silti hyviä neuvoja siitä, kuinka olisi pitänyt toimia, satelee jatkuvasti.

Maapallo on pienentynyt reaaliaikaisen ja kattavan tiedonvälityksen ansiosta. Se on luonnollisesti synnyttänyt myös ankaran uutiskilvan, jokainen tiedotusväline pyrkii kertomaan tuoreimmat uutiset. Tässä kähinässä valitettavan usein hyvä maku unohtuu ja monet mutkat vedetään turhan suoriksi. Analyyttiseen käsittelyyn ei ole aikaa.

Kun suojelusenkelit nukahtivat ja luonnonvoimat näyttivät mahtinsa, alkaa syyllisten etsintä.

Suomessa syyttävä sormi on sojottanut päin viranomaisia. Heiltä on vaadittu ihmeellisiä suorituksia, läsnäoloa ja apua kaikialla ja kaikille.

On selvää, että nipin napin kuoleman kidasta pelastunut turisti ei järkytykseltään kykene ruotimaan kokemustaan ja suhteuttamaan sitä onnettomuuden mittaamattomaan laajuuteen. Jokainen puhuu toistaiseksi vain omasta näkökulmastaan.

On kuitenkin kohtuutonta vaatia suomalaisviranomaista hätiin kaikkialla maailmassa. Yksi konsulivirasto ei kykene hädän hetkellä ojentamaan auttavaa kättään tuhansille.

Joku älypää toimittaja tivasti hallituksen tiistaisessa tiedotustilaisuudessa, miksi sitä ei järjestetty jo tapaniniltana, miksi vasta tiistaina.

Kyseinen kollega olisi voinut vilkaista oman viestimensä maanantaista sisältöä. Anti oli tämänhetken tietoon verrattuna tosi kevyttä, pelkkiä olettamuksia, sillä ankara totuus ei ollut tiedossa kaikkitietävillä toimittajillakaan. Miten kaukaisen Suomen ministerit olisivat voineet tietää?

Tiistaina tivattiin ulkoministeri Erkki Tuomiojalta, miksi hän ei matkusta onnettomuuspaikalle? Miksi pitäisi matkustaa, mitä apua ministeristä olisi tuhon keskellä, raivaamaanko hänen pitäisi ryhtyä?

Jatkuessaan katastrofi viihteellistyy, valitettavasti. Eräs norjalaisten havitteleman suomalaisen televisiokanavan toimittaja tappelutti Tuomiojaa ja onnettomuudesta nipin napin selviytynyttä EKP:n varapääjohtaja Sauli Niinistöä kuin vaalikeskuskustelussa ikään. Ei paljon puuttunut, ettei juttu kääntynyt hallituksen ja opposition väliseksi väännöksi ja vaateiksi ministerin tai peräti koko hallituksen erosta.

Vaikka kaikkia ruumiita ei ole vielä laskettu, alati valppaat liikemiehet jakavat jo jossakin päin maailmaa lomarantojen jälleenrakennusurakoita. Pörssianalyytikot seuraavat herkeämättä hyökyaallon heijastumia osakemarkkinoihin.

Business-haukat eivät kavahda ruumiita eivätkä uhrien hätää. Raha ei järkyty eikä vietä hiljaista hetkeä. Toisen onnettomuus on toiselle suuri tilaisuus kääriä sievoisia voittoja tässä raadollisessa maailmassa.

JUKKA VIITANIEMI

Päivän lehti

11.8.2020