Uutiset

Viisaita kuskeja löytyy valopäiden joukosta

Haluaisin suoristaa ja lisätä hieman informaatiota mielipidetekstiin ”Viritetyllä mopolla pysyy liikenteen rytmissä” (Hämeen Sanomat perjantai 12.5.2006). Marko Pakkalan tekstissä on todella hyvää asiaa, johon lisään muutaman faktan.

Itse olen ajanut mopolla muutamia kesiä ja olen huomannut samat vaarat kuin Pakkala. Mopot, jotka ovat kuristettu kulkemaan noin 55 km/h tuhoavat muutakin kuin moottoria ja meidän yhteistä ilmakehäämme.

Mopon kaikki kulutusosat, varsinkin skoottereissa, joutuvat todella lujille, sillä ns. ”kuristinprikka” vastustaa hihnan nousemista, jonka johdosta vauhti nousee.

Esimerkiksi Italiassa mopot menevät jo noin 60 km/h lähes 120 km/h. Silti ne kestävät, sillä nykyteknologia pitää siitä huolen.

Mopojen virittämisestä hyötyvät oikeastaan poliisi, valtio sekä paikalliset moponkorjausyritykset. Sakkoja maksetaan kuin viimeistä päivää ja mopoja viedään kuristuksista johtuneiden vikojen/rikkoontumisien takia huoltoon viikottain.

Mopon omistajien kukkarot kuihtuvat ja samalla poliisi ja huoltoyritykset hymyilevät innolla. Herää jo kysymys, että pitäisikö ostaa kevytmoottoripyörä? Suora vastaus on ei.

Mopon vakuutukset ja verot ovat halpoja ja se on mukava kulkupeli. Kevytmoottoripyörän vakuutukset ja verot ovat lähes isojen moottoripyörien tasoa, jolloin hiemankin varattomampi henkilö ei voi moiseen kulkupeliin edes katsoa.

Mikäli mopojen sallitaan kulkea, nousevatko myös vakuutushinnat sen myötä?

Vielä haluaisin ottaa kantaa ns ”pikkumopoihin” eli näihin tarjoustalosta saataviin Honda Monkey ja Suzuki PV -kopioihin. Ne ovat kooltaan todella vaarallisia ja niiden viat olen itse huomannut kaupungissa. Noin 70 prosentissa niistä ei toimi taka- tai jarruvalo, ja muutenkin isoista autoista katsottuna ne voivat jäädä pahasti jalkoihin.

Pikkumopot pois rekisteristä ja isot mopot kehiin suuremmilla nopeuksilla!?

Olisikohan päättäjien aika herätä. En tiedä, mutta heitä taitavat pelottaa mopoilijoiden onnettomuudet ja kuolonuhrit.

Kyllä meitä viisaita kuskeja löytyy näiden valopäiden joukosta. Kirkonkellot soi sunnuntaisin, mutta voisi myös eduskunnassa maanantaisin.

Melkein autoilija

Hämeenlinna

Mainos