fbpx
Uutiset

Viisas raha ei toimi kvartaaleittain

Koko maailmantaloutta ravisuttava finanssikriisi on pannut monen talousviisaan pohtimaan nykymenon järkevyyttä.

Eikä ihme. Pohdintaa ei aiheuta ainoastaan finanssikapitalismin ääri-ilmiöt rikollisine huijausilmiöineen, vaan myös koko kvartaalitalouden mielekkyys.

Kvartaalitaloudelle on ominaista omistaja-arvon maksimoiminen lyhyellä aikavälillä. Johtajat sitoutetaan myllyn pyörittämiseen optio-ohjelmilla, jotka laukeavat muutaman vuoden välein.

Etenkin monilla teollisuuden aloilla kvartaali-ajattelu johtaa helposti siihen, että lyhyen ajan tulos otetaan tulevaisuudelta varastamalla. Etenkin Yhdysvalloissa ilmiö näkyy.

Maan metsäteollisuudessa kehityspanokset jätettiin, koneiden uusimisesta ja tuotantomenetelmien kehittämisestä tingittiin, kunnes jäljellä oli kaksi vaihtoehtoa: myydä tai ajaa tuotanto kannattamattomana alas.

Onni amerikkalaisille oli sentään se, että suomalainen metsäteollisuus osti näitä tehtaita ylihintaan ja teki myöhemmin miljardien eurojen alaskirjaukset.

Amerikkalaiset rahastivat tässä ja nyt sen, minkä rahastettavissa vielä oli. Toisenlaisella ratkaisulla koneet tuottaisivat yhä, loisivat lisää vaurautta ja työtä.

Yhdysvalloista on hyvä ottaa toinenkin kvartaalitalouden tuhoisa esimerkki.

Sikäläinen autoteollisuus jatkoi viimeiseen asti kalliiden ja paljon polttoainetta kuluttavien autojen massatuotantoa, koska niissä oli paras tuotto-odotus.

Kun kauppa vielä kävi, tulos koheni ja omistaja-arvo kasvoi kilpaa johtajien optiopottien kanssa.

Hoppu omistaja-arvon kasvattamiseen ei antanut sijaa siihen tosiasiaan vastaamiseen, että polttonesteiden hinta nousee ja bensasyöpöt menopelit jäävät jossain vaiheessa myymättä.

Yhdysvaltain autoteollisuus elää nyt kuolinkouristuksissa, vaikka tiedossa oli, että vähän kuluttavat, energiaystävälliset autot valtaavat jo lähitulevaisuudessa markkinoita.

Tuotekehitys- ja tutkimustoiminta sekä uudentyyppisten menopelien tuotanto olisivat lohkaisseet voitoista ja omistaja-arvosta ison siivun. Se taas olisi ollut huono signaali kvartaaleista eläville markkinoille.

Maailmantaloudessa on käynyt niin, että raha kulkee yhä enemmän erillään tavaroitten tekemisestä ja palveluiden tuottamisesta. Tavaroitten tekijät ja palveluiden tuottajat yrittävät sitten tehdä toiminnastaan niin houkuttelevaa, että pääomaa haluaa siihen sitoutua.

Ongelma ytimenä on vakuuttaa sijoittajat siitä, että neljännesvuosikatsauksissa tulos laskee, mutta pitkällä tähtäimellä yritys kasvaa, työllistää enemmän, luo vaurautta ympäristöön ja nostaa omistaja-arvoa.

Nopein tapa nostaa omistaja-arvoa, eli osakkeen hintaa pörssissä, on irtisanoa väkeä. Osakkeen arvo nousee hetkessä, koska se kertoo lyhyen aikavälin tuloksen kohenemisesta.

Menot