Uutiset

Viisas varautuu

Sauli Niinistö lausui 18.1.2006 tv- keskustelussa oleellisen asian Suomen turvallisuuspolitiikasta. Tällä hetkellä Suomea ei todellakaan uhata miltään taholta. Jos kuitenkin joutuisimme kohtaamaan maailmanlaajuisen kriisin ei ole olemassa sitoumuksia tai turvalausekkeita Suomen avustamisesta, kun EU:n perussopimus kaatui.

Pelkkä EU-jäsenyys ei riitä. Mietitäänpä – kaikki Suomen käymät sodat 1700-luvulta lähtien ovat jollain tavoin aina liittyneet suurvaltapolitiikkaan.

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd.) totesi kolumnissaan Suomen Kuvalehdessä 26.11.2004: ”EU on hyväksynyt yhteisen turvallisuuspoliittisen strategian, jonka keskeisenä lähtökohtana on kumppanuus Yhdysvaltain kanssa. Sen pohjalta on nyt toimittava, niin kuin mm. Saksan (silloinen) ulkoministeri Joschka Fischer on moneen kertaan vaatinut”.

Ja edelleen: ”Suomen tulisi yhdessä Ruotsin kanssa myös tehdä aloitteita Nato-suhteemme vahvistamiseksi kehittämällä yhteistoimintaa rauhankumppanuudessa ja varmistamalla mahdollisuutemme osallistua Naton piirissä käytävään poliittiseen keskusteluun”.

Niinistö on suoraan Nato-jäsenyyteen ottanut jopa lievemmän kannan. Hän on korostanut nimenomaan eurooppalaista puolustusyhteistyötä ja myös avointa keskustelua. ”Vara on viisautta – ei vahingon enne”.

Suomen on kaikin tavoin, kun kerran EU:ssa olemme, pyrittävä vaikuttamaan EU:n ytimessä. Tätähän ovat sekä Niinistö että myös Lipponen korostaneet. Niinistö on myös painottanut Suomen aktiivisempaa roolia esim. Itämeren maiden yhteistyössä.

Monet viime vuosien merkittävistä poliitikoista näyttävät tukevan Sauli Niinistön linjauksia. Mm. Sitran yliasiamies Esko Aho linjasi kolumnissaan 18.12. Suomen haasteista ja mahdollisuuksista. ”Meillä on pieni maa, hyvin koulutettu väestö, huippuosaamista informaatioteknologiassa ja palvelujen tuottajina korkeatasoisia ammattilaisia. Jos näistä eväistä ei saada syntymään esikuvia muulle maailmalle, saamme mennä peilin eteen”.

Ryhdytään töihin!

Juhani Laru

Hämeenlinna

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic