Uutiset

Viisi lähtöä, viisi ykkössijaa

Ville ja Eveliina Aalto-Setälä ottivat vakuuttavan Suomen mestaruuden, kun Vikla-luokan purjehdukset päättyivät sunnuntaina Hattulan Petäyksessä. Mestaripari voitti kaikki viisi purjehdusta, eikä muista ollut edes vakavaa uhkaa. Lähes yhtä vakuuttavaa jälkeä purjehti SM-hopealle yltänyt Lappeenrannan Pursiseuran pari Jukka Kotisalo–Outi Piiparinen. Kolme kakkossijaa ja yksi kolmas sija kertoo tasaisuudesta. Kahtena viimeisenä purjehduspäivänä hyvää jälkeä tehnyt HSK:n Claus Carpelan kastinaan OPS:n Risto Valjus nousi lopulta pronssille. Vanhempien puuveneiden ykköspaikan nappasi porilaista BSF-seuraa edustava ex-hattulalainen Henry Nordenswan.

Sunnuntain purjehduksiakin haittasi heikko tuuli. Päivän ainoaa lähtöä jouduttiin odottelemaan reilut kolme tuntia, mutta lopulta veneet pääsivät radalle 2–3 sekuntimetrin tuuleen. Aalto-Setälät menivät menojaan, mutta kärjen takana viklakonkari Carpelan onnistui haistelemaan kevyen kelin mainiosti ja maaliin pääsy kakkosena nosti Carpelanin SM-pronssille ohi kaksi ensimmäistä kisapäivää kolmospaikkaa pitäneen Kai Saarhelon ja Jaakko Mikkosen. Kolmipäiväisen SM-purjehduksen viidenneksi ehtivät lauantaina hylätyksi tulleet porilaiset Simo Lehtinen ja Jouko Saarhelo.

– Menihän se lopulta aika mainiosti ja vieläpä näillä painoilla kevyissä tuulissa, myhäili hyvään nousuunsa ja pronssimitaliin tyytyväinen Carpelan.

Aalto-Setälä yllättynyt ylivoimastaan

Neljännen Vikla-luokan Suomen mestaruutensa (aiemmat vuosilta 1999, 2001 ja 2009) ottanut Ville Aalto-Setälä oli luonnollisesti tyytyväinen, mutta samalla hieman hämmästynyt.

– Luotin kyllä hyvään vauhtiin näillä keleillä, mutta en ihan näin hyvään, tunnusti Aalto-Setälä, joka osallistui ensimmäisen kerran Vikla-luokan mestaruuskilpailuihin jo vuonna 1995. Tuolloin käteen iskettiin luokan hopeiset mitalit.

Aalto-Setälällä on vankka purjehduskokemus ja se on myös helpottanut Vikla-purjehdusta.

– Vikla on pakettina hyvä. Venettä ei tarvitse paljoa rakentaa ja sillä on mukava purjehtia lastenkin kanssa. Se on kaiken lisäksi pitkälti samanlainen purjehtia kuin aikaisempi veneeni Finn-jolla. Kun veneen oppii säädöt, loppu sujuu aika helposti, listasi Aalto-Setälä.

Aalto-Setälää on helppo uskoa, sillä vuoden 2009 mestaruus miehistönä oli tuolloin 11-vuotias perheen Eemil-poika. Nyt mestaruus tuli vuotta nuoremman Eveliina-tyttären kanssa.

Vanajavesi sopii purjehtijoille

– Erikoinen sisäjärvi. Yleensä tuuli pyörii näillä sisämaan järvillä miten sattuu, mutta täällä tuuli oli suunnaltaan vakio, sitten kun sitä saatiin, kiitteli tuore mestari oloja.

Sunnuntain päätöslähdön jälkeen Aalto-Setälä sai purjehtia viimeiset sadat metrit yksinään. 10-vuotias Eveliina hyppäsi veneestä kesken matkan ja saapui uimalla rantaan hymyssä suin.

– Nyt on tosi hienot fiilikset, tunnusti nuorin Vikla-luokan Suomen mestari.

Henry Nordenswan hoiteli vanhempien puuviklojen voiton tyylikkäästi nimiinsä entisillä kotivesillään. Tampereen Robert Bjurström oli Classic 1 -luokan kakkonen ja Vanajaveden Purjehtijoiden Anssi Kasurinnen ja Arto Siukola ylsivät kolmospaikalle. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

4.6.2020