Uutiset

Viitaluoman rankkari ratkaisi

Ikimuistoinen ottelu HPK:n junioreille Robert Leinolle ja Juuso Vainiolle. Kumpikin teki ensimmäisen liigamaalinsa lauantaina kotihallissa.

Leino, 19, vei HPK:n ensimmäisessä erässä 1–0-johtoon reboundista Otto Paajasen kiekon riiston ja läpiajon jälkeen. Vainio puolestaan laukoi siniviivan tuntumasta Kerhon toisen erän 2–1-johtomaalin. Tuomas Vänttinen ja loistokautta pelaava Marko Tuulola saivat Vainion osumaan syöttöpinnan.

Erittäin hyvän jääkiekko-ottelun ratkaisu venyi kuitenkin voittomaalikilpailuun. Siinä kokemus näytteli pääosaa. Kerhon kippari Ville Viitaluoma laittoi kiekon KalPan maalivahdin Mikko Koskisen längistä verkon perille joukkueensa neljäntenä laukojana – ottelu 3–2 Kerholle.

– Kyllä se maistui, myhäili Paajasen ja Jaakko Turtiaisen kanssa Kerhon energisen nelosketjun laiturina vipeltävä taitava Leino.

– Saarinen (Jesse) sanoi ennen peliä, että kyllä se kiekko maaliin menee, hän jatkoi.

Leino on pelannut juniorijoukkueissaan keskushyökkääjänä. Liigassa hän on kuitenkin ollut pääsääntöisesti laitahyökkääjä.

– Enää ei ole ikävä sentteriksi, kun olen päässyt sisään laitahyökkääjän rooliin. Peliaikaa tulee onnistumisten kautta. Se aika on tässä sarjassa ansaittava.

Todennäköisesti Leino on kuitenkin tulevaisuudessa nimenomaan keskushyökkääjä – ellei tällä kaudella, niin sitten ensi kaudella.

Tuulolan fläppitaulusta

Juuso Vainio on tullut HPK:n liigajoukkueeseen lähes ryminällä. Hän on pelannut joka ottelunsa hyvin ja nuoren miehen peli on vain parantunut liigan vanhetessa. Vainio pelaa virheettömästi, mutta myös riittävän rohkeasti – vaikka nyt on takana vasta kuusi SM-liigan ottelua.

Selvää lienee, että nimenomaan kokeneen Marko Tuulolan rinnalla on hyvä tulla miesten liigaan. Vainio myönsi, että Tuulolalta tulee kuittia tarpeen vaatiessa.

– Tuulola on näyttänyt juttuja fläppitaululta. Hyvä niin, sillä eihän sen puheesta saa selvää, Kerhon kuopus kuittasi nestorille.

Vainion liigauran avausmaali oli sellainen, jota hän osasi kuulemma odottaakin.

– Kuvittelinkin, että se tulee näin. Kiekkoa maalille. Se oli silmät kiinni -veto. En edes nähnyt, kuinka kiekko lopulta maaliin meni.

Voi olla, että HPK joutuu tulemaan toimeen ilman Leinoa ja Vainiota vuodenvaihteessa. Silloin nimittäin pelataan 20-vuotiaiden MM-kisat Venäjällä. Jos he pelaavat niin kuin ovat liigassa tähän mennessä pelanneet, MM-paikka on väkisinkin lähellä.

– On se tavoite, kun olen päässyt nyt liigassa pelaamaan, Vainio myönsi.

– Hienoa, että saimme kaksi uutta maalintekijää. Pojat ansaitsivat maalinsa, kiitti HPK:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin juniorikaksikkoaan.

Ryhtiliike toiseen erään

KalPa vei ensimmäistä erää, myös Selinin mielestä.

– Maalipaikat olivat 2–7 siinä erässä. Pelimme oli jotenkin levotonta. Toiseen erään joukkue teki ryhtiliikkeen ja pelimme tiivistyi. Paajasen ketju jatkoi hyvää pelaamistaan. Se oli myös hereillä alusta saakka, valmentaja kehui.

Selin muistutti, että Kerho voitti lauantaina erittäin kovan ja taitavan joukkueen.

– Ottelu oli tasainen, fyysinen ja kova. Nämä kakkospisteet ovat meille äärimmäisen tärkeitä, hän sanoi.

HPK:n maalia vartioi Mika Järvinen. KalPan ensimmäinen (Sakari Salminen) lipsahti hänen taakseen nollakulmasta. Sen jälkeen Järvinen torjui hienosti. Vastapuolellakin oli hattulalaislähtöinen maalivahti: Juha Toivonen. Hänkin pelasi kelpo ottelun junioriaikojensa kotihallissa.

– Järviseltä loistava peli pitkän tauon jälkeen, Selin kiitti.

Myös tuomaritoiminta (Joonas Pinomaa ja Antti Hämäläinen) sai valmentajalta kehuja.

– Erinomainen linja. Nyt sai pelata niin kuin pitää.

HPK esitteli lauantaina Johan Larssonin. Ruotsalaispuolustaja pelasi parasta Kerho-kauttaan pelaavan Ossi-Petteri Grönholmin rinnalla.

Larsson tuli Hämeenlinnaan vasta perjantai-iltana ja tapasi uuden joukkueensa ensimmäisen kerran lauantaiaamuna. Illalla oli sitten edessä jo liigakoitos.

– Asiallinen esitys. Halusimme ajaa Larssonin sisään heti, koska meillä on seuraava ottelu vasta ensi perjantaina (Tappara Tampereella), Selin selvitti. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic